• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

PROJEKTI

Humanitarna organizacija „Dečje srce“ već 22 godine pruža podršku i pomoć osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Današnji uspeh u velikoj meri postigli smo relizacijom projekata čiji spisak možete pogledati u ovom dokumentu:
Ciljna grupa naših projekata, pored osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica na koje je naš rad prvashodno usmeren, obuhvatala je i druge marginalizovane grupe poput romske populacije, osoba koje žive u domskim institucijama, dece koja odrastaju u nestimulativnom okruženju, starijih osoba sa invaliditetom, osoba iz teže zapošljivih kategorija ali i stručnjake iz oblasti socijalne zaštite. Projektnim aktivnostima nastojali smo stvaranjem boljih uslova za život u zajednici, kreiranju novih mogućnosti, izbora, usluga za marginalizovane grupe koje će im omogućiti da vode kvalitetniji život. Težili smo i težimo stvaranju solidarnijeg i kohezivnijeg društva.


AKTUELNI PROJEKTI

„Granice  koje  spajaju“        

                Evo po neka reč o projektu „Granice koje spajaju“. Pogledajte link u nastavku…

https://eupravozato.mondo.rs/drustvo/socijalna-inkluzija/a1075/Osobe-sa-smetnjama-beru-lekovito-bilje-i-prave-cajeve.html

 

Ovih dana smo na terenu u Pribojskoj Rači, beremo darove iz prirode i uživamo u lepom danu i mirisu bilja. Radosni smo što smo zajedno i što nam je današnji dan ispunjen radom i radošću.

 

             „Granice koje spajaju“ – Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori  realizuje se u okviru  3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija – Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi, koji podržava i kofinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije

        Jedan od osnovnih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju jeste nedovoljna uključenost u društvene tokove. Jedan od mehanizama za njihovu socijalnu inkluziju svakako predstavlja radno angažovanje i zapošljavanje. Procenjuje se da oko 8% opšte populacije ima neku vrstu invaliditeta, od čega su u nešto povoljnijem položaju na tržištu rada osobe sa senzornim smetnjama. Zapravo, svega je 13% osoba sa invaliditetom u Srbiji zaposleno, što je procenat koji nije na zavidnom nivou, a govori u prilog male vidljivosti ove socijalne grupe.

        Osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju su u posebno teškom položaju u pogledu zapošljavanja. Brojne su prepreke koje otežavaju njihovo radno angažovanje, a ogledaju se u raširenim predrasudama, nedovoljno specijalizovanim programima osposobljavanja i nedovoljno razvijenim mehanizmima podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju na tržištu rada. Procena radnih sposobnosti koja se vrši najčešće nije prilagođena realnim sposobnostima osobe i aktivnostima koje može da obavlja u okviru nekog proizvodnog procesa. Među izazovima zapošljavanja izdvajaju se i poteškoće u izboru adekvatnog zanimanja za osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju. Sve ove okolnosti demotivišu osobe, kao i njihove porodice da se upuste u proces pronalaženja adekvatnog posla, te osobe sa mentalnim poteškoćama ostaju u svojim kućama, daleko od svakodnevice koju većina građana živi.

        Razmatrajući različita zanimanja koja bi osobe sa mentalnim i/ili intelektualnim teškoćama mogle da obavljaju izdvaja se rad u oblasti poljoprivrede, koji pored ekonomskih benefita koje zaposlenje donosi, ima i terapeutske prednosti. Boravak u prirodi, na otvorenom i rad sa biljkama pozitivno utiču na centralni i autonomni nervni sistem, što za posledicu ima relaksiranost osobe. Rad ima nesumljiv značaj za svakog pojedinca, jer se osoba koja radi oseća korisnom, vrednom i funkcionalnom. U okviru projekta Granice koje spajaju uključene osobe realizuju program socijalne poljoprivrede koja ima za cilj prikupljanje, sušenje i pakovanje lekovitog bilja i čajeva. Ovaj inovativan pristup radnom angažovanju kombinuje elemente rada u prirodi sa unapređivanjem socijalnih veštine, što će za krajnji ishod  imati zaposlenje osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju na otvorenom tržištu rada. Na taj način smo učinili korak bliže socijalnoj integraciji osoba sa invaliditetom, što je društveni cilj i vrednost kojoj težimo.

Posete firmama – Nova Varoš

 

U okviru projekta  prekogranične saradnje SRB-CG koji realizujemo jedan od najvažnijih zadataka je da dve osobe sa invaliditetom koje su učestvovale u realizaciji projektnih aktivnosti radno integrišemo i zaposlimo u firmama iz lokalnog sektora.

Da bi do zaposlenja moglo doći, planirane su posete firmama  da bi se započeo proces senzibilizacije ključnih aktera.

Na našoj teritoriji, a prvenstveno u  Pribojskom i Novo Varoškom okrugu naišli smo na pozitivan odziv firmi koje žele da zaposle osobe sa invaliditetom.

Nažalost vrlo mali  je broj firmi koje se bave preradom bilja, a da imaju mogućnost da zaposle osobe sa invaliditetom.

Firme koje jesu zainteresovane su one koje imaju organizovanu svoju proizvodnju i imaju želju da se zajednici predstave kroz svoju dobronamernost prema osobama sa invaliditetom.

Dugujemo im Zahvalnost!

 

 

Evo sunca, evo branja!
Iako je ovih dana promenljivo vreme, koristimo svaku priliku da izađemo na teren i iz prirode uzmemo najlepše darove.
Obično je svakodnevno prisutna euforija i radost kad krećemo iz distributivnog centra u prirodu.
Evo slika sa današnjeg branja.

                 

 

Četvrti po redu, 28. i 29. maja održan je sastanak projektnog tima. I ovom prilikom učestvovali su predstavnici nosioca projekta, NVU Impuls iz Nikšića, JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić i kao domaćin susreta HO Dečje srce. Sumirane su prethodne aktivnosti i dogovoren plan predstojećih.

 

                       

 

Započeo je novi ciklus programa socijalne poljoprivrede. Koristimo priliku da dovršimo pakovanje bilja.

                       

Video klip – „Granice koje spajaju“

 

                SASTANAK PROJEKTNOG TIMA U NIKŠIĆU

Održan je sastanak projektnog tima u Nikšiću 21. i 22. 12.2023. Sumirali smo aktivnosti i postignuća od početka implementacije projekta. Privodi se kraju prva etapa programa socijalne agrikulture i pravimo planove za sledeću etapu.

 

 

 

                PAKUJEMO ČAJEVE…

 

Vredno radimo na pakovanju čajeva u različite ambalaže. Evo kako pripremamo kutije za prezentaciju bilja/čajeva.

 

 

 

                DRUGI OKRUGLI STO (OKTOBAR, NIKŠIĆ)

 

U Nikšiću je održan drugi po redu Okrugli sto sa temom „Socijalna agrikultura“:

  1. Socijalna agrikultura u kontekstu podrške osobama sa mentalnim invaliditetom, mogućnosti i šanse
  2. Dosadašnje iskustvo obuke korisnika i primene u praksi stečenih veština
  3.  Prepoznavanje sopstvene uloge i mehanizama za pružanje podrške osoba sa mentalnim invaliditetom

Okruglom stolu su prisustvovali partenri iz Srbije i Crne Gore, lokalni akteri, preduzetnici, NVO. Okrugli sto je održan, zahvaljujući divnim domaćinima, u prostorijama  „Mreže za ruralni razvoj Crne Gore“ u Nikšiću.

Link: Kroz podsticaj socijalne agrikulture povećati zapošljivost  osoba sa mentalnim invaliditetom

 

                POSETILI SMO SELO RADOINJA

Tokom realizacije projekta, upoznali smo se sa raznim ljudima koji žive i rade u prirodi. Jednog od njih, gospodina Djajić  Ratomira  upoznali smo prilikom posete selu Radoinji koje pripada opštini Nova Varoš. Preneo nam je svoje veliko iskustvo o čajevima, procesu sušenja bilja i spravljanju korisnih  mešavina.

Upoznali smo se sa tim kako izgleda električna sušara za čaj. Uživali u prirodi, korisnim savetima, biljkama koje čuvaju zdravlje i leče.

Posle svakog ovakvog susreta srećni smo što smo unapredili svoja znanja. Spremni smo da radimo, da se usavršavamo i primenjujemo nova znanja.


                SVAKI LEP DAN KORISTIMO ZA BRANJE LEKOVITOG BILJA

Proteklih dana smo skupljali lekovito bilje u okolini Priboja. Predeli, odnosno brda se zovu Radojna, Mramorje … Uživali smo u branju, druženju i lepoti okoline koja nas je inspirisala da se radujemo, smejemo i relaksiramo radeći. Bilo je i malih pauza kada smo iskoristili priliku da se malo zabavimo. Nek slike govore umesto nas.

Od biljaka smo prikupili nanu, sporiš, veremušu, matičnjak, koprivu, list crnog duda, bobice trna konjugriz, kantarion.

Radosni smo uvek kada smo u prirodi i kad svojim radom ostvarimo ovako lepe rezultate. Bilje ide na sušenje, a mi ćemo u narednom periodu pokušati da osvojimo nove predele i  uberemo još bilja.

                BRANJE KANTARIONA I HAJDUČKE TRAVE

­U toku letnjih meseci u okolini Priboja i Nove Varoši organizovano je skupljanje lekovitog bilja. Ispitivanje terena i lokaliteta uradilo je stručno lice – koje nam je dalo instrukcije kada je pravo vreme i mesto za branje bilja. Iako je ove godine loša sezona za branje bilja zbog loših vremenskih uslova, mi smo i uprkos tim preprekama uspeli da uberemo određenu količinu darova iz prirode. Pored boravka u prirodi, branja bilja, zajedničkog rada i druženja uspeli smo da upoznamo ljude koji svoje vreme provode u prirodi i beru lekovito bilje.

Zahvalni na prilici, zahvalni na lepom poslu, zahvalni na darovima koje nam je priroda dala!

                PROGRAM SOCIJALNE AGROKULTURE

Pribojski okrug, jul 2023

Program socijalne agrikulture , branja i obrade lekovitog bilja se realuzuje u periodu jul-decembar 2023.godine. Realizuje se, kako u Nikšiću, na bogatim livadama i proplancima tako i  u Pribojskom  okrugu i obroncima Zlatara ka Novoj Varoši….

Delimo sa vama sjajne trenutke sa terena  gde ni toplota dana, ni  usponi na terenu  nisu umanjili  radost  druženja i zajedničkih aktivnosti.

Oprema i alat su obezbeđeni  i čekaju vredne drugare

Slika koja prenosi  atmosferu isčekivanja polaska na jednu  od  lokacija  za branje  bilja.

Asistent u branju,Jelena, je naš oslonac I podrška, i što nam je važno poznavalac bilja I ljubitelj  prirode.

Berači, ponosni na svoje  postiguće.

Pored bilja, zaokupljeni  I  sitnim stanovnicima  livade.

Bili smo  vredni  i uživali u prirodi.

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat  realizujemo u okviru  3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                KONFERENCIJA U NIKŠIĆU

Jedna od važnih aktivnosti projekta „Granice koje spajaju“ realizovana je danas u Nikšiću. Naime, u hotelu Jugoslavija održana je konferencija koja je okupila mnoge medije i predstavnike institucija i udruženja iz zajednice. Poseban značaj projektnim aktivnostima je dalo prisustvo i obraćanje predsednika opštine Nikšić, Marka Kovačeviča. I ovom prilkom predstavnici projektnih partnera su poslali snažnu poruku o značaju stvaranja boljih uslova za angažovanje osoba sa intelektualnim smetnjama.

Prenosimo vam i deo atmosfere i poruke koje su upućene sa današnjeg skupa.

                SOCIJALNA AGRIKULTURA, BORAVAK U PRIRODI I SKUPLJANJE LEKOVITOG BILJA

U Pribojskom i Nikšićkom okrugu raste preko 130 vrsta najzdravijeg bilja. Travari sa ovog područja ističu oko 25 vrsta bilja od kojih se mogu napraviti najbolje mešavine čajeva za različite zdravstvene probleme, kao i čajevi koji se mogu koristiti za svakodnevnu upotrebu.

Razmišljali smo prilikom kreiranja projekta šta je to što se može realizovati a da omogući osobama sa intelektualnim smetnjama da budu u nekoj zdravoj sredini, rade i da se zaposle.

Upravo ovaj posao, gde se pažljivo bira gde će se locirati bilje za branje, gde idu u grupi, beru bilje u prirodi uz asistenciju mentora, pripremaju za sušenje, prerađuju i pakuju čajeve je pogodan posao za osobe sa intelektualnim smetnjama.

 

Tokom realizacije projekta: „Granice koje spajaju“- Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori u okviru 3.Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija – Crna Gora. Projekat implementiraju Udruženje Impuls iz Nikšića, Humanitarna organizacija ,,Dečje srce“ i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom-Nikšić.

Projekat podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Kroz projektne aktivnosti će se osnažiti osobe sa invaliditetom da koriste svoje potencijale, zaposle se i postanu aktivni članovi društva, a rad u socijalnoj agrikulturi je jedna od odličnih izbora za napredak. 

 

U vremenu u kom živimo sve je više ljudi koji se okreću prirodi, težeći da nađu mir i koriste zdrave potencijale koje priroda ima.

 

Važno je znati: Da bi potencijal bilja iskoristili na pravi način treba znati koje delove biljaka koristimo i u kom trenutku ih beremo što zavisi od načina prikupljanja i vremena. Važno je da bilje skupljamo po lepom i suvom vremenu. Pre sušenja biljke očistiti od svih nešistoća.Ukoliko su biljke obrane po vlažnom vremenu njihova lekovita svojstva se umanje ili u potpunosti unište. Pravilo je da se samo jedna vrsta bere u toku jednog dana.

Pažljivo obrano bilje nosimo u adekvatnoj ambalaži i pripremamo za sušenje. Biljke je najlepše sušiti u prirodi ili u prostorijama gde je adekvatan protok vazduha koji omogućuva da se biljke brzo osuše. Postoje delovi biljaka koji se suše na suncu: koren, rizom i krtola. Voditi računa da se biljke ne presuše jer tada više nemaju lekovito dejstvo. Neki berači biljke suše na pamučnim čaršavima postavljene u tankom sloju. Nakon sušenja sledi prerada i pakovanje u adekvatnu ambalažu.

                ŠKOLA ŽIVOTNIH VEŠTINA

Posebno nam je drago da Vas obavestimo da su se u prethodnom periodu održale 2 obuke za osobe sa intelektualnim smetnjama na Zlatiboru. Učesnici su bile osobe koje su uz socijalne mentore usvajali nova znanja iz oblasti socijalne agrikulture i ovladali životnim veštinama koje će unaprediti njihove mogućnosti. Razmenili smo znanja, veštine, ali i osmehe i prijateljska osećanja. Shvatili smo da zajedno možemo i više i bolje i da ćemo zajedno raditi na tome da osobe sa intelektualnim smetnjama nađu svoje mesto pod suncem i sa jedne i sa druge strane granice.

Ovih 14 dana obuke realizovano je kroz 2 kampa na Zlatiboru koji su realizovani u okviru projekta ,,Granice koje spajaju“- Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori koji realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekat implementiraju Udruženje Impuls iz Nikšića, Humanitarna organizacija ,,Dečje srce“- Priboj i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić. Projekat podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Nakon ovih obuka, osobe sa intelektualnim smetnjama su spremne da u svojim lokalnim sredinama , zajedno sa socijalnim mentorima otpočnu branje lekovitog bilja u svojim lokalnim sredinama.

Ideja da spojimo lepo i korisno proistekla je iz resursa koji nam je priroda dala. Naše je samo da boravimo u prirodi i skupljamo lekovito bilje koga u Pribojskom i Nikšićkom kraju ima u izobilju.

Prenosimo vam deo atmosfere sa Zlatibora, pa nek vam slike kažu više od reči.

Učili smo, usvojili nove veštine, družili smo se, sklopili nova prijateljstva,..

                EDUKACIJA SOCIJALNIH MENTORA

Zlatibor, Gajevi br.1 – 11-14.5.2023.

Zahvaljujemo se kolegama koji su održali četvorodnevnu obuku socijalnih mentora i na taj način doprineli širenju ideje i pilotiranju nove socijalne usluge – „socijalni mentor“. Prepoznata je potreba za radnim angažovanjem osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i ključnom ulogom socijalnog mentora kao sastavni deo ponude socijalnih servisa.

Rad u više grupa tj.organizovanje manjih radionica tokom obuke је doprinelo interaktivnom toku obuke.

H.O.Dečje je ustupilo smeštajne kapacitete za učesnike obuke.Nadamo se da smo bili dobri domaćini i da je svim učesnicima obuke boravak na Zlatiboru bio prijatan.

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

               MAPIRANJE

Kroz projekat: ,,Granice koje spajaju“- Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori koji realizujemo u okviru 3 Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi urađeno je mapiranje i ispitivanje potreba osoba sa mentalnim smetnjama u nekoliko gradova u Srbiji (Priboj, Nova Varoš i Prijepolje) i Crnoj Gori (Nikšić, Šavnik i Plužine) kojim su ispitani izazovi sa kojima se sreću i ujedno upućen poziv da se uključe u aktivnosti koje bi omogućile socijalnu inkluziju i zapošljavanje osoba sa mentalnim invaliditetom. Projekat implementiraju Udruženje Impuls iz Nikšića, Humanitarna organizacija ,,Dečje srce“- Priboj i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić. Najveći broj ispitanih lica su iz Priboja i Nikšića koja će se u projektne aktivnosti uključiti u najvećem broju.

Projekat podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije. Ovaj projekat će otvoriti mogućnosti za drugačiji pristup, osnažiće se osobe sa invaliditetom da koriste svoje potencijale , da se zaposle i postanu aktivni članovi društva.

                OKRUGLI STO BR. 1

Tema: „Borba protiv diskriminacije i stigme na lokalnom nivou“

Devetog maja 2023. godine bili smo domaćini prvog okruglog stola koji je održan u Priboju u sjajnom prostoru Regionalnog Startap centra, Trg FAP-a broj 1. Zajedno sa partnerima iz Nikšića, govornicima okruglog stola iz Srbije i Crne gore i prisutnim učesnicima skupa podelili smo prvi izazov koji je ujedno najosetljivija tema za našu ciljnu grupu: stigma i predrasude.

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija-Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                BILBORDI

Na naše veliko zadovoljstvo, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš su kroz projektnu aktivnost dobili bilborde sa porukama upućenim lokalnoj zajednici i šire. Na bilbordu su istaknuta obeležja donatora-Evropske unije koja podržava i sufinansira projekat preko Ministarstva finansija Srbije i Crne Gore, projektnim logom, logom svih partnera na projektu. Što je najvažnije putem bilborda su prezentovane i aktivnosti programa za socijalnu agrikulturu i u kratkim crtama prezentovan proces kojim ćemo doći do krajnjeg proizvoda – ukusnih čajeva.

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija-Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                SAJAM

U Prijepolju je 26.4.2023. godine održan Sajam zapošljavanja pod okriljem Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Prijepolje. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima posvećena je velika pažnja projektu „Granice koje spajaju“ i našoj inicijativi da osobe sa smetnjama u razvoju dobiju priliku da pokažu da su ravnopravni članovi zajednice koji imaju pravo na radno angažovanje. Ovom prilikom se ujedno zahvaljujemo divnim domaćinima u Prijepolju, posebno direktorki filijale gospođi Rafeti Hajdarević.

                                                                                    

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija-Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                RADIONICE / SASTANCI

U nizu projektnih aktivnosti realizovane su tri radionice/sastanka sa roditeljima osoba sa smetnjama u razvoju, stručnjacima iz lokalnih Centara za socijalni rad, predstavnicima opštinskih uprava. Tokom aprila meseca (6. april, 18. april i 19. april 2023. godine) u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju informisali smo ključne aktere o programu socijalne akrikulture, o predstojećim obukama i potrebi za razvijanjem i održanjem veština i potencijala osoba sa smetnjama u razvoju. Istaknut je značaj angažovanja osoba sa smetnjama u razvoju.

,,Granice koje spajaju“ Inicijativa za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat realizujemo u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija-Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i sufinansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                UKRATKO O PROJEKTU

Projekat ,,Granice koje spajaju“ – Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori koji podržava i sufinansira Evropska Unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije, se realizuje u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi.

Projekat implementiraju Udruženje Impuls iz Nikšića, Humanitarna organizacija ,,Dečje srce“ i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić.

Projekat se realizuje u Crnoj Gori u Nikšiću, Plužinama i Šavniku, a u Srbiji u Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju.

Trajanje projekta je od 01.02.2023. godine do 31.01.2025. godine.

Specifičan cilj projekta je povećanje mogućnosti zapošljavanja osoba sa intelektualnim invaliditetom u pograničnom području kroz podsticanje socijalne poljoprivrede i bavljenje prikupljanjem, preradom i pakovanjem lekovitog bilja.

Ciljna grupa ovog projekta su osobe sa intelektualnim teškoćama i njihove porodice, stručni radnici koji rade ili imaju kontakt sa osobama sa intelektualnim smetnjama, lokalne samouprave, lokalni građani i preduzeća.

Glavne aktivnosti projekta su:

  • Mapiranje i istraživanje potreba i činjeničnog stanja glavne ciljne grupe u ciljanim oblastima
  • Razvoj prilagođenog programa za obuku osoba sa invaliditetom u socijalnoj poljoprivredi i životnim veštinama
  • Dve sedmodnevne obuke 30 osoba sa intelektualnim invaliditetom za sticanje veština i znanja za socijalnu poljoprivredu
  • Program za socijalnu poljoprivredu/agrikulturu (sakupljanje bilja) i geolociranje prirodnih resursa sa obe strane granice
  • Razvoj programa obuke za socijalne mentore (radnike i kvalifikovane OCD koji rade sa osobama sa intelektualnim smetnjama) o programu socijalne poljoprivrede i konceptu radne terapije
  • Obuka za socijalne mentore
  • Informativni sastanci za porodice/staratelje, kako bi se razgovaralo o važnim pitanjima sa lokalnim donosiocima odluka i socijalnim radnicima u ciljanim zajednicama
  • Senzibilizacija lokalne poslovne zajednice u ciljanim oblastima o potencijalu zapošljavanja osoba sa invaliditetom putem ličnih sastanaka
  • Četiri prekogranična okrugla stola organizovana sa ciljem informisanja lokalnih i nacionalnih aktera o pitanjima vezanim za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, njihovom položaju i percepciji u ciljanim lokalnim zajednicama
  • Ulične aktivnosti i promocija i pozicioniranje proizvoda

Planiramo da projektom ostvarimo sledeće rezultate:

  1. Da osnažene osobe sa (intelektualnim) invaliditetom budu aktivniji članovi društva kroz program socijalne poljoprivrede i životnih veština
  2. Unapređeni su kapaciteti socijalnih radnika, profesionalni rad sa OSI i OCD u svakodnevnom radu
  3. Poboljšana je podrška u zajednici za osobe sa invaliditetom i njihove porodice/staratelje
  4. Stvaranje prilika kojim bi se omogućila prekogranična razmena praksi između lokalnih donosilaca odluka

Kroz ovaj projekat unaprediće se znanja, veštine, kompetencije i radno iskustvo nezaposlenih i zaposlenih lica radi boljeg prilagođavanja potrebama tržišta rada i iskoristiti potencijal zapošljavanja u perspektivnim sektorima.

Verujemo da ovaj projekat može imati snažan uticaj na zajednicu, pa vas pozivamo da nas podržite u njegovoj realizaciji.

                Dana 10.03.2023.god u prostorijama Udruženja Impuls u Nikšiću održana je prva monitoring poseta tima JTS iz Srbije i Crne Gore projektu ,,Granice koje spajaju“ Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Teme monitoring posete:

  • Upoznavanje sa projektnim timom, svrhom projekta, rezultatima i aktivnostima projekta, prezentacija projekta
  • Intervju sa menadžerom projekta o napretku i upravljanju projektom itd.
  • Diskusija o mogućim problemima, odstupanjima i merama ublažavanja

Sastanak je bio dinamičan i poučan za nas koji smo u početnoj fazi realizacije projekta.

Projekat realizujemo u okviru 3 Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi. Projekte podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Realizaciju projekta počeli smo 01.02.2023 godine, a smernice koje smo dobili na sastanku zasigurno će doprineti uspešnoj realizaciji projektnih aktivnosti.

                ODRŽAN DVODNEVNI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA

Dana 20. i 21.02.2023. god. u Udruženju Impuls u Nikšiću održan je sastanak projektnog tima u okviru projekta ,,Granice koje spajaju“ – Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori. Sastanku su pored predstavnika iz udruženja Impuls prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija iz H.O. Dečje srce i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Sastanci su održani sa ciljem da definišemo aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu, a koje će sprovesti planski i partnerski. Cilj projekta je doprinos održivoj socijalnoj inkluziji, osnaživanje osoba sa invaliditetom, povećanje njihove zaposlenosti i prilagođenosti. Našim aktivnostima doprinećemo razmeni znanja i iskustva stručnog kadra, a kojim ćemo direktno uticati na povećanje mogućnosti kako osoba sa mentalnim invaliditetom tako i njihovih porodica u prekograničnom području.

Projekat je odobren u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi koji podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

                RADIONICA

U Beogradu u Ministarstvu finansija dana 03.02.2023.god održana je implamentaciona radionica za korisnike  granta u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018, 2019, 2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi.

Projekte podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Drago nam je da smo dobili korisne informacije na samom početku projekta, kako bi uspešno  realizovali projekat: ,,Granice koje spajaju“ Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori.

Projektni tim

Dana 02.02.2023 godine održali smo sastanak projektnog tima preko Zoom platforme kako bi se dogovorili  oko projektnih zadataka u okviru projekta:

,,Granice koje spajaju“ Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori  koji realizujemo u okviru  3 Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi

(‘Borders that connect’ – Initiative to enhance the employability of persons with mental disabilities (PwMD) in Serbia and Montenegro)

Projekat podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Projekat implementiraju Udruženje Impuls iz Nikšića, Humanitarna organizacija ,,Dečje srce“- Priboj i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić.

Nadamo se lepoj i uspešnoj saradnji.

 PR projekta                                                

                POČETAK IMPLEMENTACIJE PROJEKTA

01.02.2023. godine krenuli smo sa realizacijom projekta:

,,Granice koje spajaju“ Inicijative za unapređenje zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom u Srbiji i Crnoj Gori u okviru 3. Poziva Prekogranične saradnje programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u okviru Ipa II programa 2018,2019,2020 Europa Aid /173816/ID/ACT/Multi

Projekat implementiraju Udruženje Impuls– Nikšić, Humanitarna organizacija Dečje srce-Priboj i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom-Nikšić.

Projekat podržava i finansira Evropska unija preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije.

Svim učesnicima želimo srećan početak i dobre rezultate.

Projektni tim

niksic
Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.