• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

Obuka radnih asistenata

Tokom proteklih letnjih dana pružili smo još jedan korak napred na putu unapređenja socijalnog okruženja i poboljšanja mogućnosti zaposlenja osoba sa smetnjama u razvoju!
U okviru projekta „Korak po korak“ tokom jula meseca realizovane su dvodnevne obuke namenjene radnim asistentima osoba sa smetnjama u razvoju, odnosno nezaposlenim licima prijavljenim na birou za zapošljavanje koje su motivisane da se radno angažuju na pomenutoj poziciji. Radni asistenti imaju veoma važnu ulogu i funkciju na putu unapređenja socijalnog okruženja i predstavljaju važan vid podrške kako za osobe sa smetnjama u razvoju, tako i za poslodavce koji nemaju iskustva saradnje sa istim.
Vizija programa obuke bila je da polaznici postanu važan izvor podrške, kako osobama sa smetnjama, poslodavcima, tako i široj lokalnoj zajednici. Zapravo, cilj jeste da oni postanu medijatori koji će osobe sa smetnjama u razvoju uključiti u tržište rada i omogućiti im da postanu društveno korisni, što posledično ima veliki značaj za celu lokalnu zajednicu. Unutar radne sredine, asistenti svojim primerom podižu svest zaposlenima o kapacitetima koje imaju osobe sa smetnjama i omogućavaju njihovo bolje prihvatanje kao zaposlenih lica i, sa druge strane, imaju visoko delotvoran uticaj na samu osobu sa smetnjama u prihvatanju radne okoline i upoznavanju radnog procesa. Takođe, imaju značajnu ulogu u podsticanju samostalnosti i povećanju potencijala osoba sa smetnjama, razvoju socijalnih veština i samim tim postepenom građenju pozitivnih odnosa na radnom mestu i prihvatanja od strane kolega.
Radni asistent je partner, savetnik, saradnik, posrednik… On želi da čini promene i veruje u iste, pruža pozitivan primer okolini, podstiče motivisanost, želju za uspehom i zadržavanje posla kod osobe sa smetnjama! Radni asistent radi korak po korak, i stoga je važan deo relizacije projekta „Korak po korak“ čiji je cilj izgradnja kapaciteta kompetencija i veština osoba sa smetnjama u razvoju.
Projekat „Korak po korak – izgradnja kapaciteta radnih kompetencija i veština osoba sa smetnjama u razvoju“ finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji preko Ministarstva finansija Republike Srbije, Odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU (CFCU) uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva omladine i sporta u okviru Programa IPA 2014, Razvoj inovativnih, integrisanih usluga prilagođenih mladima i modela aktivnog uključivanja (EuropeAid / 159572 / ID / ACT / RS). Projekat realizuje Humanitarna organizacija „Dečje srce“ u saradnji sa Domom za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u Jabuci”.
Projekat se bavi unapređenjem socijalnog okruženja i stvaranja boljih uslova za zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju kroz organizovanje treninga obuke i umrežavanje sa poslovnim svetom. Kroz pokretanje dva Radna centra u kojima će biti radno angažovane osobe sa smetnjama u razvoju, kao i njihovi asistenti, projekat direktno utiče na poboljšanje mogućnosti za zapošljavanje marginalizovanih grupa.

Author avatar
Dečje srce
http://decjesrce.rs

Post a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.