• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

Edukacija stručnjaka iz centra za socijalni rad

U prostorijama H.O Dečje srce 22. i 23. maja održane su dve jednodnevne edukacije u okviru projekta Život van institucije. Na edukacijama je učestvovalo 20 stručnjaka iz 17 beogradskih Centara za socijalni rad.
Tema edukacije bila je: deinstitucionalizacija i resocijalizacija osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama iz rezidencijalnih institucija sa fokusom na razvoju usluga socijalne zaštite u zajednici. Učesnici su razmenjivali svoja dosadašnja iskustva i složili su se da je jako važno da usluge budu dostupne, kao i da se transformišu postojeće i kreiraju nove u skladu sa specifičnim potrebama izmeštenih osoba.
Još jedna od tema koje je obrađena tokom edukacije odnosila se na razvoja specijalizovanog hraniteljstva, kao i na potrebu uvećanja broja hraniteljskih porodica za odrasle. Tokom edukacije kroz praktične primere učesnici su imali prilike da se upoznaju sa svim važnim koracima u procesu izmeštanja osoba sa invaliditetom. Učesnici smatraju da su im dati primeri od velikog značaja u budućem radu, shodno tome da je deinstitucionalizacija i specijalizovano hraniteljstvo osoba sa invaliditetom na samom početku kod nas.
Takođe stručnjaci iz centara istakli su da je nedovoljna informisanost i ne umreženost svih relavantnih aktera za sam proces otežavajuća okolnost i da bi trebalo podizati kapacitete, ne samo lokalne zajednice, već i stručnjaka koji su direktno uključeni u proces izmeštanja osoba sa invaliditetom iz institucija.

Author avatar
Dečje srce
http://decjesrce.rs

Post a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.