• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

Održan prvi okrugli sto projekta „Mi radimo, budućnost gradimo“

U okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo održan je prvi okrugli sto sa temom: obrazovanje i zapošljavanje kao preduslov osamostaljivanju.
Okruglom stolu prisustvovali su roditelji dece koja su uključena u program obuke, nastavnici kreirarnih programa obuka, predstavnici Dečjeg srca i socijalnog preduzeća.
Učesnici su kroz razgovor razmotrili vid dualonog obrazovanja kao pogodno tlo za razvoj profesionlanih veština koje će im kasnije omogućiti radno angažovanje u skladu sa njihovim individualnim mogućnostima. Na pitanje kako podstaći osamostaljivanje i lični razvoj osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim invaliditetom, stručnjaci H.O. Dečje srce predstaviili su program Škole životnih veština kojom će osobe pored instrumentalnih veština unaprediti i veštine samopredstavljanja i samopromocije.
Još jedna od bitnih tema koja je pokrenuta na prvom okruglom stolu tiče se socijalnog preduzetništva, razvoja socijalnih preduzeća, kao i pitanja kako do zaposlenja. Roditelji su govorili o interesovanjima njihove dece i mogućnostima, sa željom da se kroz predstojeći program na što efikasniji način pripreme za aktivnog člana zajednice. Predstavnica socijalnog preduzeća „Naša kuća“ istakla je važnost sinergije delovanja svih prisutnih aktera u procesu osamostaljivanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama, shodno tome da socijalno preduzetništvo kod nas još uvek nije dovoljno razvijeno.
Da se još jednom podsetimo da je ovo prvi od pet okruglih stolova koji je relizovan u okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo, sa ciljem zajedničkog delovanja u procesu prelaska osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama sa pasivnih primaoca socijalne pomoći do aktivnih i radnoangažovanih članova zajednice.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjnom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanjai socijalne zaštite na lokalnom nivou, koroz program LOT 2 Socijalne biznis inicijative.

Author avatar
Dečje srce
http://decjesrce.rs

Post a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.