• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

Održana završna konferencija projekta Život van institucije

Pravo na život u zajednici je osnovno pravo svakog čoveka. Život u najmanje restriktivnom okruženju koje je nalik porodičnom donosi čoveku osećaj pripadnosti i topline, emocionalnu sigurnost, društvenost, povećanje osećaja lične vrednosti, korišćenje raznovrsnih sadržaja koje nam nudi zajednica. Ovo ima direktan uticaj na poboljšanje kvaliteta života osobe.

Projekat Život van institucije kroz implementaciju svojih aktivnosti za svoj cilj ima poboljšanje kvaliteta života osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama kroz izmeštanje iz rezidencijalnih ustanova socijalne zaštite u hraniteljske porodice. Na završnoj konferenciji projekta koja je održana 04. marta 2019. u svečanoj sali opštine Vračar javnosti su predstavljeni postignuti rezultati projekta, kao i izazovi sa kojima smo se suočavali. Prisutnima su se obratili Julka Pešić – projektni menadžer, Bratislava Stojković – predsednica udruženja Imam pravo, Sandra Perić – direktorka Komore za socijalnu zaštitu, Goran Rojević – direktor H.O. Dečje srce, Mirko Jankelić – direktor Dečjeg sela, Jasmina Nikolić – direktorka Centra za socijalni rad Aleksinac i Goran Petković – rukovodilac Radne jedinice za smeštaj odraslih lica sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama – Tešica. Predstavnici projekta i stručnjaci su govorili o značaju i benefitima koje život van institucije ima za korisnike, kao i sa izazovima sa kojima su se suočavali tokom implementacije projektnih aktivnosti. Deinstitucionalizacija je pitanje transformacije sistema i društva, ali je to promena koja kreće od svake individue zasebno. To je transformacija duha i stavova koje imamo u odnosu na osobe sa smetnjama u razvoju za koje svako od nas ima odgovornost.

Na putu ostvarenja projektnih ciljeva nametale su se brojne prepreke i izazovi, što govori u prilog tome da je proces deinstitucionalizacije u našoj zemlji tek u začetku. Predstavnici projekta su prikazali stanje u našoj zemlji kada je u pitanju usluga porodičnog smeštaja za odrasle osobe sa smetnjama u razvoju – broj obrađenih hraniteljskih porodica, broj korisnika koji su izmešteni, komparativni prikaz stanja izmeštenih korisnika u Beogradu i u unutrašnjosti. Predstavnici ustanova za smeštaj su predstavili svoja iskustva u procesu deinstitucionalizacije, a posebno je istaknut značaj umrežavanja državnog i nevladinog sektora u pokretanju pozitivnih promena. Važnost partnerstva svih ključnih aktera u zajednici učiniće transformaciju društva mogućom, otvoriće osobama koje žive u ustanovama čitav jedan svet mogućnosti. Kada se otvore vrata i kada se pogleda sa druge strane zatvorenih zidova ugledaće svet onakav kakav jeste – beskonačna bujica iskustva i doživljaja, kao i mogućnosti da budemo šta god želimo. To je ideal kome je težio projekat Život van institucije, a koji treba da živi i nakon njegovog završetka.

Author avatar
Dečje srce
http://decjesrce.rs

Post a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.