• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

Unuka za babu, baba za dedu, deda za repu, isčupati je MOGU! Deinstitucionlaizacija, kako to?

Već dugi niz godina u našoj zemlji sprovodi se proces opsežnih reformi u svim oblastima društvenog života uz istovremeno usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa standardima Evropske unije. Tako su i u oblasti unapređenja položaja osoba sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom urađeni brojni i značajni pomaci. Međutim, kao i svaka promena i promena u pogledu prihvatanja osoba sa invaliditetom još uvek ima tendencija ka stvaranju kontinuirane socijalne iskuljučenosti naše ciljne grupe te je upravo iz tog razloga potreban multisektorski pristup uz kontinuirane aktivnosi. Na taj način, postojeće rizike sveli bi na najmanju moguću meru. Projekat Život van institucije predstavlja implementaciju umreženih i proverenih modela deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije, odnosno: izmeštanja osoba iz institucija u širu lokalnu zajednicu, njihovo aktivno uključivanje i pripremu zajednice da ravnopravno prihvati svoje članove porodice, komšije, prijatelje i sugrađane. Deinstitucionalizacija, odnosno izmeštanje korisnka koji su na trajnom smeštaju u rezdencijalnim institucijama u širu loklanu zajednicu, je složen proces koji podrazumeva više etapa:
– ostvarivanje saradnje i umrežavanje sa različitim sektorima pružaoca socijalnih usluga: od rezidencijalnih institucija, preko centara za socijalni rad do alternativnih pružaoca socijalnih usluga
– kreiranje dokumentacije za procenu sposobnosti i funkcionlanosti osoba koje se nalaze na trajnom smeštaju, kako bi se odredio stepen neophodne podrške
– pripremu korisnika za izlazak iz institucije programom Škole životnih veština
– pripremu matičnih porodica i/ili hraniteljskih porodica za pružanje adekvatne podrške
– priprema lokalne zajednice
– izmeštanje osoba iz institucije
– pružanje adekvatne, individualne podrške izmeštenim osobama
Proces je osmišljen tako da jedino pravilnim i detaljnim sprovođenjem pomenute procedure korisnik bezbedno prelazi iz institucionalnog okruženja u porodično koje, kao što nam to i nauka govori, predstavlja najstimulativnije okruženje za svakog od nas. Međutim, osim toplog porodičnog okruženja jako je bitno da se osoba oseća prihvaćeno i od strane zajednice. Razvijanjem novih socijalnih usluga i angažovanjem u okvirima svojih mogućnosti svako od nas može da doprinese poboljšanju lokalne zajednice. I upravo u ovom procesu u procesu deinstitucionalizacije, jako je bitno da svi mi budemo deo njega i pružimo podršku osobama koje prolaze kroz nove životne faze u potpuno novom i njima stranom okruženju. Jedino zajedničkim delovanjem možemo da stvorimo kontinuitet u procesu izmeštanja osoba sa mentalnim i/ili itelektualnim invaliditetom, odnosno kontinuitet koji će trajno uticati na smanjenje socijalne isključenosti ove grupe ljudi.
Projekat Život van institucije Humanitarna organizacija Dečje srce realizuje u saradnji sa Komorom socijalne zaštite i udruženjem Imam pravo iz Aleksinca kao nosiocem pojekta. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Author avatar
Dečje srce
http://decjesrce.rs

Post a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.