Emisija Filantropija

Klikom na link možete pogledati prilog o projektu "Nama je stalo" u okviru emisije "Filantropija".

Emisija Filantropija

Nama je stalo


Promocija socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji. Projekat prekogranične saradnje obuhvata, u Srbiji, Zlatiborski okrug i gradove Užice i Čajetinu i, u Crnoj Gori, gradove Nikšić, Plužina i Šavnik.
Cilj projekta je da promoviše socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji. Ciljna grupa su osobe sa smetnjama u razvoju iz pomenutih opština, profesionalci koji rade sa njima i koji žele da unaprede svoj rad i razmene iskustva sa drugim profesionalcima.

Opširnije...

Završni sastanak u Beogradu

U okviru projekta ,,Nama je stalo“ - Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa  smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji, realizovana je još  jedna poseta Beogradu partnera iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik. Trodnevna poseta je realizovana  12, 13 i 14. 09. 2013. Godine i tom prilikom su realizovani sastanci projektnog tima. Teme su bile aktivnosti koje su realizovane, saradnja i učešće svih aktera projekta, šta treba raditi da bi u Crnoj Gori zaživeo program ,,Škola životnih veština” , kao i dokumentacija projekta i priprema zajedničkog završnog izveštaja. U cilju nastavka zajedničke saradnje potpisan je Sporazum o daljoj saradnji Dečjeg srca i Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik. Ovaj dokument definiše zajedničku saradnju koja će se nastaviti i nakon završetka projekta.

 

Završetak projekta "Nama je stalo"

16. septembra 2013. godine završen je projekat „Nama je stalo“ -  Unapredenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajednicke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji. U okviru projekta, realizovane su dva programa „Škola životnih veština“, jedna na Žabljaku i jedna na Zlatiboru, na kojima je ukupno ucestvovalo šezdesetoro dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Svih šezdesetoro ucesnika programa je procenjeno Skalom procene opšte funkcionalnosti osobe, a za tridesetoro ucesnika su kreirani bookovi. U januaru je na Zlatiboru održan trening za trenere po programu „Škola životnih veština“, što je bio i prvi korak u edukaciji strucnjaka koji su dalje u toku projekta širili ideju programa. Na Žabljaku je u aprilu mesecu održana edukacija strucnjaka iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšic, Plužine i Šavnik i strucni kadar  Dnevnog centra u Nikšicu. U okviru projekta su takode održane dve konferencije, jedna u Gradskoj kuci u Užicu, u februaru i druga na kraju projekta u Sali dnevnog boravka za stara lica u Nikšicu. Kreiran je i odštampan prirucnik „Životne veštine za osobe sa smetnjama u razvoju“, kao i kompletan promotivni materijal. Izuzetno smo zadovoljni realizovanim aktivnostima, postignutim rezultatima, kao i saradnjom ostvarenom sa partnerima na ovom projektu. Narocito nam je drago što je saradnja sa partnerima, Centar za socijalni rad za opštine Nikšic, Plužine i Šavnik i Centar za socijalni rad Užice, svakim danom realizacije projekta bivala sve kavlitetnija. Nadamo se da ce ovakvih projekata biti i ubuduce, a sigurni smo da je saradnja sa partnerima tek zapoceta na ovom projektu i da ce se nastaviti i u buducnosti.

Poseta Nikšiću

U okviru projekta "Nama je stalo" - Unapredenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajednicke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji, a u cilju što bolje realizacije projektnih aktivnosti  i poboljšanja i unapredenja rada strucnjaka sa osobama sa smetnjama u razvoju realizovana je poseta predstavnika ,,Decjeg srca“ Nikšicu. Poseta je realizovana 12, 13 i 14. 07. 2013. godine Centru za Socijalni rad za opštine Nikšic, Plužine i Šavnik, Dnevnom centru i Dnevnom centru za stare.

Završna konferencija u Nikšiću

U okviru projekta „Nama je stalo“ - Unapredenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajednicke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji – realizovana je završna konferencija za štampu 6. septembra 2013. godine u Nikšicu, u Sali dnevnog boravka za stara lica. Cilj konferencije je informisanje šire zajednice o aktivnostima koje su sprovedene u toku projekta, kao i o postigutim rezultatima. Prisutnima su se obratili: Ivan Mitrovic – menadžer projekta za Crnu Goru, koji je govorio o samom nacinu realizacije projekta, kao i postignutim rezultatima, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Jadranka Milic o znacaju koji EU daje projektima koji se ticu osoba sa invaliditetom, dok je potpredsednik opštine Nikšic, Milorad Jovanovic govorio o znacaju projekta za opštinu. Ispred Humanitarne organizacije „Decje srce“ prisutnima se obratila Ivana Rojevic koja je govorila o ciljevima programa „Škola životnih veština“, kao i o znacaju koji program ima za osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju. Prisutnima se takode obratila i direktorka Centra za socijalni rad, Radmila Markovic, koja je istakla važnost socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju. Direktorka Devnog centra za decu sa smetnjama u razvoju u Nikšicu, Radojka Koprivica je istakla važnost razbijanja predrasuda kod roditelja dece sa smetnjama u razvoju o tome da su njihova deca potpuno nesamostalna. Na konferenciji je prikazan i kratkometražni film koji je snimljen u toku sedmodnevnog programa „Škola životnih veština“ na Žabljaku. U ime roditelja, Sonja Jokic je izrazila zahvalnost što je njeno dete imalo priliku da po prvi put ucestvuje na ovakvim aktivnostima i iskazala nadu da ce ovakvih projekata biti i ubuduce.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs