• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Gde se nalazimo?
Cara Nikolaja II 61a
ask@ohio.clbthemes.com
Tel: (+381) 11 33 49 623
Informacije u vezi posla Email:
licnipratilac@decjesrce.rs

KLUB RODITELJA

„Klub roditelja“ je projekat koji je imao za cilj izgradnju zajednicke strategije na relaciji osoba ometena u mentalnom razvoju-roditelj-strucnjak-društvo. Dugogodišnja saradnja kako sa Udruženjima roditelja, tako i sa državnim organima pokazala nam je da je to jedini nacin da se stvori svest o demokratskim standardima potrebnim da se osigura dostojan život za osobe sa smetnjama u razvoju. 

Projektne aktivnosti koje su pratile ostvarenje postavljenog cilja su organizovanje seminara za roditelje iz tri Udruženja iz unutrašnjosti Srbije i tri iz Beograda, kao i pokretanje informativnog centra. Seminar je obuhvatio 54 direktna ucesnika i na stotine indirektnih koji svakodnevno koriste usluge infocentra i koji koriste znanje ucesnika seminara.

Seminari su organizovani 28-29.maja, 4-5.juna i 11-12.juna 2005 godine. Seminarima su prisustvovali predstavnici Udruženja iz Niša, Srbobrana, Zrenjanina, Indije i Kule (njih ukupno 27) i 27 predstavnika beogradskih udruženja koji su prošli kroz tri vikend seminara.

Pokretanje “Kluba roditelja“ od predstavnika Udruženja za pomoc osobama ometenih u razvoju naišao je kod roditelja na opšte prihvatanje i odobravanje. Svi ucesnici su se složili sa idejom da im je neophodna pomoc u radu, pisanju projekata i nalaženju donacija, kao i zastupanju, lobiranju i uticaju na državne organe da promene stav o osobama ometenim u razvoju koji se nalaze na margini društva. Rezultat seminara su i pravljenje vizije, misije i prioritetnih potreba „Kluba roditelja“. Predstavnicima lokalnih udruženja rasvetlili su se detalji timskog rada, grupnog funkcionisanja i odlucivanja, i naucili su kako da napišu jednostavniju formu predloga projekta i time ojacaju svoje funkcionisanje i poziciju u lokalnoj zajednici. Tako ojacani moci ce lakše da vrše uticaj na zajednicu i imace vecu želju i potrebu da pripadaju klubu kako bi mogli na višem nivou da se bore za svoja prava. Prioritete koje su postavili , a kojim bi trebali i klub i njihova lokalna udruženja da se bave je pokretanje dnevnih centra, razbijanje predrasuda i diskriminacija MNRO i rešavanje zakonske regulative.

Za potrebe seminara „Kluba roditelja” napravljen je prirucnik koji ce pomoci mnogim pojedincima i grupama da se stvori svest o demokratskim standardima potrebnim da se osigura dostojan život za osobe sa smetnjama u razvoju. Projekat je od njegovog pocetka pratila medijska kampanja, tako da su aktivnosti propracene nastupima na televizijama RTS, B92, BK, TV Metropolisu, novinama Politika, Glas, Danas, casopisima Lisa, Ženski svet, Revija D, radio stanicama Beograd 1, Skaj radio, Balkan i Sajam.

Projekat je trajao od 15. januara do 15. jula 2005. godine, a finansijski je podržan od strane Demokratske komisije Americke ambasade u Beogradu i Saveza srpske omladine iz Švedske.

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.