• Humanitarna organizacija za pružanje podrške osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju.

Program „škola života“ organizuje se u vidu kampa na Zlatiboru i letovanja u Crnoj Gori.

 

Osobe sa smetnjama u razvoju najčešće nemaju priliku da samostalno otputuju sa prijateljima na odmor i po ovom pitanju usko su vezani za druge članove porodice. Programom „škola života“ želeli smo da omogućimo upravo da i oni dobiju priliku za putovanje koje nije vezano za porodicu ili školu. Za putovanje sa prijateljima na kojima će se družiti, zabavljati i što je najvažnije ovladati veštinama svakodnevnog života i postati samostalniji.

Cilj stručnog tima koji vodi ovaj program jeste da na nenametljiv, zanimljiv i prihvatljiv način osobi sa smetnjama u mentalnom razvoju približi programske sadržaje koji će joj pomoći da učestvuje u aktivnostima pripreme za samostalan život.

Ciljna grupa programa su osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju iz bioloških porodica, hraniteljskih porodica, domskih institucija, kao i deca i mladi iz socijalno nestimulativnog okruženja.

 

Do sada je održano 82. “Škola života” na različitim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Ovim programom je obuhvaćeno 720 osoba sa smetnjama u razvoju iz cele Srbije.

Predulov za učestvovanje na kampu jeste da dobro poznajemo osobu sa smetnjama, njen način funkcionisanja i strukturu ličnosti. To postižemo upoznavajući ih kroz program „Vreme je za moje slobodno“ vreme, u kojem je važno kontinuirano učestvovanje kako bismo postigli željeni nivo koji podrazumeva sigurnost stručnog tima da „Škola života“ neće imati negativne efekte na osobu sa smetnjama u razvoju, već je u cilju njene dobrobiti i dobrobiti porodice.

Međutim! Odlučili smo da nađemo rešenje i pružimo mogućnost i novim članovima da postanu deo naše družine.

Šta je to novo? 

Od kada sm počeli da realizujemo uslugu Lični pratilac deteta notirali smo mnogo njene dobrobiti za kvalitet života porodice, a pre svega deteta sa smetnjom u razvoju. Iz tog razloga došli smo na ideju organizovanja inovativne „škole života“ gde će pored stručnog tima Organizacije, uz grupu dece sa smetnjama u razvoju ići i njihovi lični pratioci. Na ovaj način omogućili smo odlazak na kamp:

  1. Deci koja nisu dugo deo programa „vreme je za moje slobodno vreme“ jer i njihovi lični pratioci, koji ih dovoljno dobro poznaju, idu sa nama na kamp.
  2. Deci iz drugih gradova Srbije koje fizički nisu u mogućnosti da budu deo programa „vreme je za moje slobodno vreme“ ali koriste uslugu ličnog pratioca.
  3. Ličnim pratiocima koji će pored dobre zabave koju ovaj program donosi, imati mogućnost da usvoje novo znanje, veštine i da kroz taj proces imaju stručnjake kao mentore, a uz sve to će imati regularnu zaradu.

Želite da i Vaše dete doživi ovo jedinstveno iskustvo? Pošaljite nam upit i naš tim će Vas blagovremeno kontaktirati i pružiti Vam sve potrebne informacije.

PRIJAVI SE

ARHIVA

ARHIVA

Ovde možete da pogledate iskustva i slike sa nekih od naših ranijih putovanja "škole života".

Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo.