Održana završna konferencija projekta „Znajem za bolje sutra- podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma“

U svečanoj sali opštine Rakovica u ponedeljak 11. septembra 2017. godine održana je Završna konferencija projekta „Znajem za bolje sutra- podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma.“
Konferenciju je otvorio gospodin Vladan Kocić, predsednik Gradske opštine Rakovica, ističući veliko zadaovoljstvo i uspeh koji je ostavren ovim projektom, jer su njime mladi ljudi Romske nacionalnosti stekli neophno obrazovanje čime je ispunjen preduslov za aktivno učestvovanje na tržištu rada. Takođe, Kocić je dodao da je opština Rakovica uvek otvorena za sradanju i podsticanje ugroženih grupa da aktivno učestvuju u životu lokalne zajednice i da bi akcije sprovedene ovim projektom trebalo sprovoditi u kontinuitetu. Ispred Humanitarne organizacije „Dečje srce“ prisutnima se obratila gospođa Ivana Rojević naglasivši važnost senzibilizacije šire društvene zajednice u pogledu inkluzije osoba iz osetljivih društvenih grupa, kao i zadovoljstvo zbog otvorenosti mladih Roma i njihovih porodica na spremnosti da promene svoj položaj i izađu iz začaranog kruga nemaštine. Driktor Srednje zanatske škole, gospodin Milovan Marković, istakao je važnost obrazovanja i značaj diplome koju su mladi Romi stekli ovim projektom, ali i pozvao sve prisutne da nastave sa svojim školovanjem jer im je to, kako dodaje, siguran put do zaposlenja. Pored direktora, u nastavku konferencije obratila se i nastavnica Srednje zanatske škole, gospođa Sonja Ivanović Bulj, kao i direktorka preduzeće „Kuhinja na točkovima“, gospođa Anica Spasov. Posebnu pažnju prisutnih zvanica privuklo je obraćanje Dobrile Vasiljević, predstavnice mladih Roma koji su učestvovali u projektu, a koja je istakla veliku zahvalnost na pruženoj mogućnosti da se potpuno besplatno i na svom jeziku edukuju u okviru ponuđenih programa i ujedno pozvala sve svoje sugrađane da nastave sa obrazovanjem i da ne dozvole da se taj tok prekine, da pruže svu neophodnu podršku svojoj deci u budućnosi, ali i da je sigurna da će im uvek svi zaposleni iz prisutnih ustanova pomoći u tom procesu.
Pored pomenutih predstavnika, na Završnoj Konferenciju prisustvovali su i predstavnici Gradskog zavoda za zapošljavanje, predstavnici Centra za socijalni rad, mladi Romi sa teritorija opština Obrenovac i Rakovica, kao i svi zainteresovani građani.
Još jednom da podsetimo, projekat „Znanjem za bolje sutra“ – Podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma finansiran je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Nosilac projekta je Humanitarna organizacija Dečje srce, a partner Srednja zanatska škola. Projekat je realizovan u periodu od 21. decembra 2015. do 20. avgusta 2017. godine, a za svoj krajnji cilj imao je pružanje podrške socijalnom i obrazovnom uključivanju mladih Roma kako bi se stvorili bolji pristupi na tržištu rada i mogućnosti zapošljavanja u opštini Obrenovac i Rakovica.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs