Vesti Projekat "Otvoreni zagrljaj"

Projekat "Otvoreni zagrljaj"

Evropska unija dodelila je više od 2,3 miliona evra bespovratnih sredstava ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama u Srbiji koje su učestvovale na konkursu „Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnom uključivanju osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“.
Povodom dodele grantova za  projekte  koji  imaju za cilj  pomoć  osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama, održan je skup 4.juna u Palati Srbija.
Učestvovalo je 19 aplikanata i više partnera na projektu.
U ime EU dobitnicima grantova  obratio se šef   delegacije Evropske unije Majkl Devenport  čestitajući   uspešno učešće na konkursu i  realizaciju  projekata. Naglasio je značaj reformi koje dovode do zatvaranja velikih institucija i formiranja malih  servisa za stanovanje(domskih zajednica), tj.procesa deinstitucionalizacije. Cilj projekata je unapređenje položaja korisnika rezidencijalnih ustanova (ustanove socijalne zaštite) koji imaju intelektualne i mentalne poteškoće i stavaranje uslova za njihovo uključivanje u društvo i lokalnu zajednicu.
U ime Vlade Srbije prisustvovali su ministri Aleksandar Vulin, Ministarstvo rada,zapošljavanja i socijalne politike  i ministar zdravlja  Zlatibor Lončar. Kratkim izlaganjem su se obratili prisutnima i istakli važnost pomoći osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Sredstva su dodeljena za 19 projekata koji će biti realizovani od juna 2014. do decembra 2015. godine.
Iznos bespovratnih sredstava (grantova) iznosi od 50.000 do 200.000 evra po projektu, uz kofinansiranje od 15%. Zahvaljujući ovim projektima biće otvoreno 19 novih servisa u sistemima socijalne zaštite i zdravstva u Srbiji, 149 osoba bi trebalo da kroz proces deinstitucionalizacije započne samostalan život u zajednici, 192 osobe da budu pripremljene za deinstitucionalizaciju, a 533 osobe će biti obuhvaćeno lokalnim uslugama kojima je cilj prevencija institucionalizacije.

Opština Aleksinac je konkurisala sa pilot modelom socijalne inkluzije ,,Naš grad je naš dom“ pilot model socijalne inkluzije za osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama,  u saradnji sa H.O.,,Dečje srce“  i Centrom za socijalni rad iz Aleksinca . Cilj projekta je deinstitucijalizacija osoba sa posebnim potrebama iz različitih institucija širom Srbije u matični grad Aleksinac, jačanje usluga dnevnog centra, predah smeštaja, doma za manje grupe, kluba za stara lica i hitne pomoći u Aleksincu. Takođe, predviđeno je uspostavljanje uslova za pokretanje 5 usluga.

H.O. „Dečje srce“ je partner na projektu „Put od institucije do samostalnog života“  Domu za smeštaj odraslih lica „Kulina“. Cilj projekta je deinstitucijalizacija  korisnika iz rezidencijalne ustanove. U prvoj fazi predviđena  je intenzivna praktična priprema osoba sa mentalnim invaliditetom za što samostalniji život kroz posebno osmišljene programe, a zatim njihov smeštaj u hraniteljske porodice. U okviru projekta predviđena je saradnja sa 10 centara za socijalni rad ,4 centra za porodični smeštaj i usvojenje , 36 pružalaca usluga iz 6 lokalnih zajednica , 60 hraniteljskih porodica kao i 30 zaposlenih u institucijama. Planirana je procena funkcionalnosti  150 korisnika kako bi se odredilo trenutno stanje i pipremila grupa od 30 osoba iz institucije za nezavisniji život u lokalnoj zajednici.

Beograd, 4.juni 2014.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs