Jačanje kapaciteta pružaoca socijalnih usluga

U okviru projekta „Put od institucije do samostalnog života“ održane su dve eudikacije pod nazivom „Jačanje kapaciteta pružaoca socijalnih usluga...“. Na edukaciji su učestvovali predstavnici lokalnih vlasti i socijalnih usluga iz šest gradova: Vranja, Bele Palanke,Doljevca, Šid, Odzaci I Sremska Mitrovica. Cilj edukacija je ojačavanje i struktuisanje socijalnih usluga, kao i njihovo povezivanje i umrežavanje na lokalnom nivou.
Jedna od vežbi na edukaciji bila je predstavljanje učesnika u okviru posla koji obavljaju, socijalne usluge u kojima rade i korisnike o kojima brinu. Ova vežba nam je omogućila da sagledamo njihove potencijale, kapacitete njihovih usluga i mogućnosti lokalne zajednice. Uvideli smo da u svakoj lokalnoj zajednici postoje najmanje tri socijalne usluge, stručni kadar, kao i plan i program svake usluge, ali uočeno je  i da usluge nisu adekvatno struktuisane, da su pokrenute od strane lokalne zajednice, da ne postoji participacija korisnika usluge kao i da ne postoji plan održivosti uslge. Podizanjem nivoa znanja koje je praćeno primerima dobre prakse stvarali smo optimalne mogućnosti kod polaznika seminara da uviđaju sopstvene propuste u radu, kao i da naprave plan unapređenja svojih usluga. Narednim vežbama utvrđena je međusobna povezanost pružaoca socijalnih usluga, kao i odnos i aktivnosti pružaoca sa predstavnicima lokalnih vlasti. Takođe, naprvljeni su i jasni koraci za unapređenja saradnje socijalnih usluga i lokalnih vlasti. Predstavnici socijslnih usluga i predstavnici lokalnih vlasti uvideli su neophodnost i važnost formiranja lokalne mreže, a edukacija im je omogućila da izaberu predstavnika koji će tu mrežu zastupati i u narednom periodu uticati na sve pojedince u mreži da aktivno participraju u njenom funkcionisanju.
Ono sto je primeceno tokom edukacije je postojanje razlike u nivou podrške pružaocima socijalnih usluga u Vojvodini u odnosu na centralni i južni deo Srbije. Lokalne samouprave iz Vojvodine imau podršku i od pokrajine i od Republike, dok južni centralni deo Srbije podršku dobija samo od Republike. Takođe, svi članovi uviđaju potrebu regionalne i nacionalne mreže pružalaca struktuisanih usluga i ostavljaju sebi za formiranja zadatak da nakon ojačavanja lokalnih mreža formiraju regionalne i nacionalnu mrežu.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs