Projekti Realizovani projekti

novi artikal

ovo je novi artikal za ID test

Okrugli sto na TV Paraćin

Klikom na link ispod možete pogledati prilog koji je emitovan na televiziji Paraćin povodom održavanja Okruglog stola u Ćupriji, 17. 4. 2014:

Okrugli sto u Ćupriji

 

Okrugli sto na JP RTV Cuprija

Klikom na link ispod možete pogledati prilog koji je emitovan na JP RTV Cuprija povodom održavanja Okruglog stola u Cupriji, 17. 4. 2014:

Okrugli sto Cuprija

Seminar za OCD na Kanalu M Paraćin

Klikom na link ispod možete pogledati prilog koji se emitovao na Kanalu M u Paraćinu povodom održavanja seminara za organizacije civilnog društva.

OCD u Paraćinu

Seminar za OCD na JP RTV Ćuprija

Klikom na link ispod možete pogledati prilog koji se emitovao povodom održavanja seminara za organizacije civilnog društva u Ćupriji:

Seminar OCD u Ćupriji 

Igre bez granica na JP RTV Ćuprija

Klikom na link ispod možete pogledati prilog koji je emitovan na JP RTV Ćuprija povodom održanih Igara bez granica:

Igre bez granica, RTV Ćuprija

 

Okrugli sto u Ćupriji

Okrugli sto 021Završna aktivnost projekta „Delujemo, jer nam je stalo“, Okrugli sto, održana je 17. aprila 2014. godine u sali Centra za porodicni centar i usvojenje, Cuprija. Aktivnost je pripremljena u uskoj saradnji partnera projekta, Nebesko srce“ iz Cuprije, „Udruženje za pomoc MNRO“ iz Jagodine i „Centar OSI“ iz Paracina uz ekstenzivnu podršku strucnjaka Humanitarne organizacije „Decje srce“.

Cilj okruglog stola je bila prezentacija trenutne situacije dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kada je u pitnju socijalna inkluzija, edukacija i ostvarivanje osnovnih prava. Na okruglom stolu su prezentovani nacini pomeranja barijera na koje deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji nailaze u svojim pokušajima ostvarivanja prava u svakodnevnom životu. Takode, jedan od ciljeva je bio i kreiranje zajednickog akcionog plana sa partnerima projekta.

U okviru prezentacije svim prisutnima su istaknuti rezultati projekta, odnosno velika zainteresovanost svih ciljnih grupa za edukacije, zbog cega je broj ucesnika seminara bio znatno veci od planiranog. Ovo ujedno pokazuje i koliko su aktivnosti ovakvog tipa znacajne za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice i koliki uticaj imaju na njihovo pozitivno predstavljanje i socijalnu inkluziju.

Takode, veliki broj volontera se nakon edukacije ukljucio u rad udruženja, te sada svakodnevno imaju aktivnosti sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju i svojim aktivnim ucešce doprinose boljem i kvalitetnijem radu udruženja.

Decje srce je predložilo da budemo aktivni saradnici u okviru programa turizma za osobe sa invaliditetom, u okviru koga bi partneri iz sve tri opštine bili aktivni u kreiranju ponude iz kraja, prosledivanju informacija svojim clanovima i bili neki vid prihvatne stanice za korisnike koji posecuju njihove krajeve. Takode je dogovreno da se zajednicki radi na tome da licenciranje prati sve usluge, tako da se one struktuišu i kasnije licenciraju.

Na samom kraju okuglog stola je dogovoreno da se sledeci sastanak sa partnerima projekta održi 30. 4. 2014. godine, na kome ce se finalizovati zajednicki akcioni plan.

Igre bez granica u Ćupriji

Zadovoljstvo nam je da sa saradnicima i prijateljima podelimo vest da je 29. marta 2014. godine održana završna manifestacija „Igre bez granica“ u okviru projekta „Delujemo, jer nam je stalo“. Igre su održane u sportskoj hali „Ada“ u Cupriji, ciji predstavnici su nam izašli u susret i ustupili prostor za ovu manifestaciju. 40 takmicara je bilo podeljeno u 4 ekipe:

  •  I ekipa – šestoro dece iz osnovne škole „Momcilo Popovic Ozren“ iz Paracina i cetvoro dece koja su ukljucena u aktivnosti udruženja „Centar OSI“;
  •  II ekipa – šestoro dece iz osnovne škole „Ðura Jakšic“ iz Paracina i cetvoro dece koja su ukljucena u aktivnosti udruženja „Centar OSI“;
  •  III ekipa – šestoro dece iz osnovne škole „Vuk Karadžic“ iz Cuprije i cetvoro dece koja su ukljucena u akti
  •  IV ekipa – šestoro dece iz osnovne škole „Boško Ðuricic“ iz Jagodine i cetvoro dece koja su ukljucena u aktivnosti udruženja za pomoc MNRO.

Manifestacija ne bi bila toliko kvalitetna da svoj doprinos nisu dali volonteri iz sva tri grada, koji su prethodno prošli seminare u okviru projekta. Neki od njih su bili u ekipama i pomagali ucesnicima, neki su dodavali rekvizite, dok su drugi pomagali oko posluženja i medu navijacima, podsticuci publiku da bodri svoje ekipe.

Nakon predstavljanja svih ekipa, zapoceto je takmicenje u planiranim igrama. Ekipe su se takmicile u šest igara, dok je sve vreme vladala izuzetno pozitivna atmosfera, takmicari su dali sve od sebe da budu što bolji, kao i da na što adekvatniji nacin podrže svoje saigrace sa smetnjama u razvoju, uz svesrdno bodrenje navijaca sa tribina. Dvoje sudija su sve vreme brinula o regularnosti igara, davali znak za pocetak svake igre, a zatim i unosili poene u tabelu. Volonteri u ekipama su sve vreme bili uz takmicare, pomagali im u igrama i bodrili ih. Kada su se završile sve igre, dok su sudije sabirale poene, takmicari i gledaoci su zajedno, uz pratnju benda otpevali pesmu „Kad si srecan“, što ih je dodatno zbližilo i dalo uvod za kasnije druženje. Nakon što su poeni sabrani, voditelj je proglasio pobednike, a zatim su svim ekipama dodeljene diplome, medalje i nagrade. Na kraju manifestacije, svi gledaoci su pozvani na parket da se pridruže ucesnicima, posluže pripremljenom zakuskom i druže sa ucesnicima uz muziku.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su pomogli ovu inkluzivnu manifestaciju, kao i televizijskim ekipama koji su snimili, a kasnije na svojim televizijama i emitovali izuzetno zanimljive priloge.

Osnivanje volonterskog servisa

U okviru projekta „Delujemo jer nam je stalo“ – Jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama predstavnici Humanitarne organizacije „Dečje srce“ su održali sastanak sa predstavnicima volontera, kao i partnerima projekta u prostorijama Udruženja „MNRO“ u Jagodini 20. februara 2014. godine.

Obzirom da je jedan od specifičnih ciljeva jačanje kapaciteta osoba koje će raditi sa osobama sa smetnjama u razvoju (volontera, studenata), a da je jedna od projektnih aktivnosti i Jačanje kapaciteta studenata Pedagoškog fakulteta i Visoke medicinske škole, kao jedan od rezultata koji želimo da postignemo projektom jeste i osnivanje volonterskog servisa, koji bi funkcionisao na sve tri opštine (Paraćin, Jagodina, Ćuprija). Sastanku su prisustvovali svi partneri projekta, kao i dve predstavnice volontera, iz Jagodine i Ćuprije, koje su izrazile želju da se aktvinije uključe i pokrenu njegovo osnivanje.

U toku sastanka, predstavnicama volontera su date jasne smernice kako da započnu sa aktivnostima volontera i koji bi bili prvi koraci, pre nego što zvanično i osnuju organizaciju.

Sastanak projektnog tima 20. 2. 2014.

Sastanak tima projekta „Delujemo jer nam je stalo“ – Jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama održan je u prostorijama Udruženja „MNRO“ u Jagodini 20. februara 2014. godine. Ciljevi održanog sastanka bili su razmena dosadašnjih utisaka realizacije projekta, saradnje partnera na projektu, kao i kreiranje plana pripreme i realizacije završne manifestacije „Igre bez granica“.

U toku sastanka, partneri su izneli svoja iskustva tokom implementacije projekta, kao i viđenje zajedničke saradnje. Nakon toga se razgovaralo o završnoj manifestaciji „Igre bez granica“. Obzirom da je sastanku prethodilo kreiranje strategije, kao i sinopsisa igara, na sastanku su dogovorene pojedinosti i podeljene uloge među partnerima kako bi se zajednički došlo do cilja.

Sastanak je obeležila izuzetno pozitivna i radna atmosfera, nakon čega se došlo do mnogo novih ideja koje se tiču organizacije igara i svim partnerima je pojašnjena njihova uloga, kao i sam koncept igara.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs