Povremeno zbrinjavanje osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju

Cilj projekta je razvoj programa za podršku osamostaljivanju korisnika sa smetnjama u mentalnom razvoju koji pokazuju agresivnost u svom ponašanju. Projekat je realizovan u Beogradu i Kragujevcu.

Ciljna grupa su osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju koje imaju neke psihicke smetnje, roditelji i vaspitaci, predstavnici iz 6 institucija socijalne zaštite.

U okviru projekta održano je 6 sastanaka kojim je napravljen plan i sadržaj edukacije, napravljeni kriterijumi za odabir po tri radnika iz 6 institucija koji ce proci edukaciju, izabrano 18 radnika iz 6 institucija, svaki radnik napravio studiju slucaja korisnika iz svoje institucije, obezbeden je prostor u okviru institucije ,,Male Pcelice“ za sprovodenje teorijske i prakticne edukacije, sprovedene su edukacije i održan prakticni deo gde su ucesnici bili podeljeni u 3 grupe u trajanju po 3 dana; napravljen nacrt dokumenta kojim bi se regulisao pristup i aktivnosti sa agresivnim korisnicima ili sa korisnicima u pogoršanju. Napravljena je strategija rada sa roditeljima i osobama sa smetnjama u razvoju iz porodica koji pokazuju agresivno ponašanje. Napravljen je zajednicki plan rada za decu i osobe koji pokazuju agresivno ponašanje.

Rezultati projekta su 18 radnika iz 6 institucija prošli teorijsku i prakticnu obuku koja im je pomogla da promene odnos i nadu rešenje za izazove koje imaju u radu sa agresivnim korisnicima, razvijen novi program socijalne usluge za povremena zbrinjavanja i osamostaljivanja osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju koje pokazuju agresivnost iz porodica i institucija , uraden je akt kojim se regulišu nacini i postupanje prema korisnicima koji imaju agresivno ponašanje i kreiran program koji podrazumeva privremeno zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju koji imaju agresivne manifestacije.

Projekat je trajao od 18.07.2010 do 18.01.2011.god.
Finansiranje projekta je obezbedilo Ministarstvo rada i socijalne politike, sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs