Seminar za volontere u Jagodini

Projekat „Delujemo, jer nam je stalo“ ima za cilj pokretanje inicijative za jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u opštinama Jagodina, Ćuprija i Paraćin i susednim opštinama. Realizacija ovog projekta spada u program Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), koji finansira Evropska unija. Vodeći aplikanti na ovom projektu, stručnjaci Humanitarne organizacije „Dečje srce“ održali su edukaciju volontera pod nazivom „Jačanje kapaciteta studenata Pedagoškog fakulteta u Jagodini“ 25. i 26. decembra 2013. godine u prostorijama Gerontološkog centra u Jagodini. Edukaciji je prisustvovalo i aktivno učestvovalo ukupno 32 volontera, uglavnom studenata Pedagoškog fakulteta.

Edukacija je održana prema unapred pripremljenoj agendi i sinopsisu, a u skladu sa prethodnim znanjima i iskustvima koje volonteri imaju. I pored unapred pripremljene agende, edukatori su u toku seminara teme i načine njihovog prezentovanja usklađivali sa potrebama grupe i njihovom interesovanju. Bila je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima prepunim energije i entuzijazma, koji pokazuju izuzetnu želju za novima znanjima i iskustvima. Neke od obrađenih tema na ovoj dvodnevnoj edukaciji bile su i predrasude koje društvo ima prema osobama sa smetnjama u razvoju i kako ih razbiti, načini komunikacije sa osobama sa smetnjama u razvoju, uloga volontera i osnivanje volonterskog centra, radioničarski rad, timski rad...

U završnom delu edukacije a u cilju sagledavanja nivoa usvojenog znanja, želje i spremnosti za sprovođenje aktivnosti sa osobama sa smetnjama u razvoju, učesnicima smo ponudili da se u okviru Završnog upitnika izjasne o značaju edukacije za njihov dalji rad i koliko je edukacija izašla u susret njihovim očekivanjima. U ovom upitniku učesnici su naveli da im je seminar pomogao tako što su naučili da sagledavaju sposobnosti osoba sa smetnjama u razvoju, komunikacije sa njima, načina pokretanja volonterskog servisa, da su stekli nove saradnike i prijatelje koji će im pomoći u daljem radu, da su se osnažili i da se osećaju sigurnije u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju. Takođe su naveli da su bogatiji za jedno veliko iskustvo koje su im edukatori preneli kroz praktična, životna iskustva i da im je to bilo najdragocenije na čitavom seminaru. Učesnici su naveli i da im je edukacija pomogla da prevaziđu predrasude koje su imali u odnosu na ove osobe, kao i da su spoznali da moraju biti strpljivi i staloženi u radu i da će samo na taj način postoći rezultate. U prilog seminaru govori i činjenica da su gotovo svi učesnici u upitniku napisali da su njihova očekivanja ispunjena u potpunosti, da im je bilo izuzetno zanimljivo i dinamično i da bi voleli da imaju više ovakvih ili sličnih edukacija.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs