Projekti Realizovani projekti Delujemo, jer nam je stalo Seminar za roditelje dece opšte populacije u Paraćinu

Seminar za roditelje dece opšte populacije u Paraćinu

DSC 0620

U okviru projekta „DELUJEMO, JER NAM JE STALO“ 17.12.2013. održan je seminar „Senzitizacija roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju“ u Osnovnoj Školi „Đura Jakšić“ u Paraćinu. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. 

Prisutni su sa velikom pažnjom pratili izlaganje, a neki od njih su imali potrebu da podele svoja iskustva sa grupom. Neki od roditelja su izneli da su s početka polaska njihove dece u školu sa decom sa smetnjama u razvoju imali bojazan kako da se postave, kako svojoj deci da objasne različitost. Istakli su da je za njih, kao roditelje koji treba da vaspitavaju i usmeravaju svoju decu, veoma značajno da dobiju ispravne informacije od stručnjaka u ovom polju jer i sami lutaju i nisu sigurni kako da se postave.
Na kraju seminara roditeljima je podeljen Evaluacioni upitnik u okviru kog je od prisutnih očekivano da iznesu svoje stavove po pitanju važnosti organizovanja seminara na ovu temu, da li smatraju da je ovo adekvatan način promovisanja osoba sa smetnjama u razvoju, koliko će im seminar pomoći prilikom razgovora sa decom, koliko je sam seminar uticao na promenu stava prema osobama sa smetnjama u razvoju i koje je njihovo mišljenje po pitanju prisustva deteta sa smetnjama u razvoju u odeljenju sa njihovom decom. Svi roditelji su dali potvrdan odgovor kada je u pitanju korisnost ovakvog seminara za njih, da je ovakav način promovisanja osoba sa smetnjama u razvoju adekvatan, kao i da će nakon seminara razgovarati sa svojom decom na drugačiji način o osobama sa smetnjama u ravoju. Što se tiče promene stava prema osobama sa smetnjama u razvoju 48% roditelja se izjasnilo da je seminar doprineo promeni stava prema osobama sa smetnjama u razvoju, 40% ima nepromenjen stav obzirom da su i prethodno imali pozitivan odnos prema osobama sa smetnjama u razvoju dok je 12% roditelja ostalo neizjašnjeno. Svi prisutni roditelji su se izjasnili da prisustvo deteta sa smetnjama u razvoju može doprineti razvoju njihove dece u pozitivnom smislu. Neki od komentara su: „Smatram da je moje dete na ovaj način oplemenjeno i da je spremno da i u budućnosti razume sve ljude“, „Sigurno može doprineti da se moje dete pozitivno oseća jer ako bude pomagao detetu sa posebnim potrebama i on će se verovatno bolje osećati i znaće da je učinio nešto korisno i ispravno“, „Prisustvo deteta ometenog u razvoju doprinosi razvoju zdravog deteta u smislu uočavanja pozitivnih osobina kod drugih i razvijanje humanosti, kao i prihvatanje humanosti i osoba koje se na bilo koji način razlikuju od većine“.

DSC 0621

 DSC 0617

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs