Projekti Realizovani projekti Delujemo, jer nam je stalo Jačanje kapaciteta nastavnika osnovnih škola

Jačanje kapaciteta nastavnika osnovnih škola

Paracin 008Po projektu „DELUJEMO, JER NAM JE STALO“ održan je jednodnevni seminar „Jačanje kapaciteta nastavnika osnovnih škola“. Seminar je održan 15. oktobra 2013. godine u sali Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“, u Paraćinu.
Razlozi za posebnu posvećenost nastavnicima, kao izolovanoj ciljnoj grupi jesu pre svega njihova nedovoljna spremnost i nedovoljna informisanost o metodici rada i pristupu osobama sa smetnjama u razvoju. Nedostatak informacija i nepripremljenost nastavnika za rad sa ovom populacijom najčešće kod nastavnika izaziva nelagodnost, otpor, pa i frustraciju usled nemogućnosti da pronađu rešenje za situaciju u kojoj su se našli. Iako posao učitelja i nastavnika sam po sebi iziskuje poseban senzibilitet za rad sa decom uopšteno, ljubav prema deci nije dovoljna da bi sa lakoćom mogli da obavljaju zadatak koji je pred njima.
Pri izboru tema vodili smo računa da obuhvatimo sve „najkritičnije tačke“ i ponudimo nastavnicima i učiteljima oruđe za rad koje će ih osnažiti u novoj ulozi, odnosno sa kojim će znati tačno kako u kojoj situaciji treba da se postave, šta je to što mogu da očekuju od svojih učenika sa smetnjama u razvoju i kako da prilagode gradivo.
U završnom delu edukacije urađena je evaluacija seminara kroz koju smo usmenim putem dobili veoma pozitivne komentare u korist značaja ovako koncipirane edukacije za nastavnike. Nastavnici su popunili i Evaluacione upitnike iz kojih smo dobili potvrdu da je za sve učesnike seminar bio veoma koristan. Na pitanje „Na koji način će Vam informacije koje ste dobili olakšati rad sa decom?“, neki od odgovora su: „Informacije koje smo dobili ne samo da su korisne za rad sa decom sa posebnim potrebama, već i sa redovnom decom, ali i sa roditeljima i uopšte sa sredinom u kojoj radimo.“; „Informacije su bile konkretne, praktične i što je vrlo bitno primenljive. To su iskustvene informacije tako da su one najbolje.“; „Pomoćiće mi da sigurnije reagujem u nekim novim situacijama u odeljenju.“; „Informacije koje sam dobila dale su mi nove ideje koje mogu da primenim u nastavi. Osećam se sigurnije, imam više samopouzdanja.“; „Dobijene informacije će umnogome olakšati rad jer predstavljaju čitav spektar mogućnosti prevazilaženja poteškoća u radu. Raznolikost rešenja olakšava pronalaženje puta u saradnji sa detetom.“itd.
Projekat „Delujemo jer nam je stalo“ je finansiran od strane Evropske Unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs