Projekti Realizovani projekti Delujemo, jer nam je stalo Senzitizacija roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju u Paraćinu

Senzitizacija roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju u Paraćinu

Paracin 139Seminar „Senzitizacija roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju“ održan je u okviru projekta „DELUJEMO, JER NAM JE STALO“. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Ciljna grupa koju smo posebno izdvojili su roditelji dece koja nemaju smetnje u razvoju, ali u svom odeljenju imaju vršnjaka sa smetnjama. Ulogu roditelja u navedenom kontekstu smatramo veoma važnom jer upravo oni mogu biti ključni pokretači ili kočnice u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja u zavisnosti od toga koliko su senzibilisani prema ovoj populaciji. Edukacijom ove ciljne grupe hteli smo da istaknemo da u psihosocijalnom smislu sva deca imaju iste potrebe, npr. potrebu za igrom, pripadanjem grupi i ljubavlju, ali ih realizuju na različite načine u skladu sa svojim kognitivnim, motoričkim ili emocionalnim mogućnostima. Pri formiranju projekta pa i same edukacije za roditelje pošli smo od toga da deca usvajaju obrasce ponašanja koje im svesno ili nesvesno prenosimo svojim ponašanjem. Deci su roditelji najveći uzori, pa u skladu sa tim stavovi roditelja, način verbalne i neverbalne komunikacije, emitovana energija u odnosu na druge ljude utiču na to kakvu će projekciju imati deca u odnosu na svoje okruženje.
Seminar za roditelje dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju održan je 17. Oktobra 2013. u Osnovnoj školi „Momčilo Popović Ozren“, u Paraćinu. Posebnu čast ukazalo nam je prisustvo direktorke škole, Sonje Miljković koja je takođe pozdravila prisutne i naglasila koliko je njihova uloga značajna. U završnom delu edukacije učesnici su putem Evaluacionih upitnika dali povratnu informaciju koliko je seminar bio koristan za njih. Na pitanje da li su ovakvi seminari korisni za roditelje, svi su dali potvrdan odgovor, kao i na pitanje da li će više pažnje na ovu temu posveteti u razgovorima sa svojom decom nakon ove edukacije. Interesantan podatak jeste da je na više od polovine prisutnih seminar uticao na promenu stava o osobama sa smetnjama u razvoju dok su ostali sa takvim stavom već došli na seminar. Čak 80% prisutnih roditelja smatra da prisustvo deteta sa smetnjama u razvoju može pozitivno uticati na razvoj njihove dece.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs