Delujemo, jer nam je stalo

„Delujemo, jer nam je stalo“ je projekat koji je finansiran od strane Evropske Unsije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR). Opšti cilj projekta je pokretanje inicijative za jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u opštinama Jagodina, Ćuprija i Paraćin i susednim opštinama. Ovaj projekat se fokusira na osnaživanje i edukaciju organizacija civilnog društva koje se bave osobama sa invaliditetom i roditeljima osoba sa invaliditetom o tome kako sprovesti organizovanu, sistematsku i dobro planirani proces koji utiče na pitanja od javnog interesa. Pored toga, projekat direktno doprinosi jačanju kapaciteta ljudi koji će raditi (volonteri, studenti - budući socijalne, medicinske i obrazovne radnike) sa osobama sa invaliditetom, kao i edukaciji dotične zajednice (nastavnici, roditelji, školski drugovi, itd) o značaju i efektima borbe za i praktikovanje ljudskih prava i prava osoba sa invaliditetom. Ciljne grupe projekta su civilna društva koja se bave unapređenjem položaja i prava osoba sa invaliditetom sa teritorija opština Jagodina, Ćuprija i Paraćin, deca sa invaliditetom i njihovi roditelji, njihovi školski drugovi i njihovi roditelji, učitelji i nastavnici, takođe učenici i studenti srednje medicinske škole i više pedagoške škole iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

Posebni ciljevi projekta su:

  •  jačanje i edukacija civilnih društava koje se nave osobama sa invaliditetom kao i jačanje i edukacija roditelja osoba sa invaliditetom o tome kako da implementiraju organizovanu, sistematski i detaljno isplaniranu akciju kojom bi uticali na pitanja od javnog značaja;
  •  jačanje kapaciteta osoba koje će raditi sa osobama sa smetnjama u razvoju (volontera, studenata – budućih socijalnih radnika, medicinki radnika i radnika u obrazovanju);
  •  edukacija zajednice (nastavnika, roditelja, školskih drugova itd.) o važnosti i efektima borbe za ljudska prava i prava osoba sa invaliditetom.

Glavni aplikant projekta je Humanitarna organizacija „Dečje srce“, dok su partneri "Nebesko Srce" iz Ćuprije, "Centar OSI" iz Paraćina i "Društvo za pomoć osobama sa posebnim potrebama" iz Jagodine. Predviđeno je da Dečje srce partnerima pruži neophodna znanja o tome kako da unaprede svoj rad, prošire svoj uticaj i unaprede svoje kompetencije. Još važnije, ove organizacije će naučiti kako da grade veze i počnu umrežavanje, kao i kako da predstave sebe i svoje članove u lokalnoj zajednici, efikasnije. Pored toga, aplikant i partnerske organizacije, zajedno sa svojim članovima i saradnicima će zajednički učestvovati u planiranju i sprovođenju svih aktivnosti navedenih u nastavku.

Projekat "Delujemo, jer nam je stalo" realizovaće se u periodu od 01. 05. 2013. do 30. 04. 2014. godine.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs