Radionica "Naš grad siguran dom"

U skladu sa planiranim aktivnostima na realizaciji projekta „Naš grad je naš dom“, 23. oktobra 2014. godine održana je radionica „Naš grad siguran dom“. Ova radionica je održana u prostorijama Vatrogasno spasilačkog odeljenja u Aleksincu. Učesnici radionice su bili sedmoro vatrogasaca spasioca i petnaest osoba sa teškim i težim intelektualnim i mentalnim teškoćama.
Cilj radionice je bio s'jedne strane da se zaposleni u Vatrogasnom spasilačkom odeljenju upoznaju, provedu vreme sa osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, da se razbiju predrasude i senzibilišu za adekvatniji odnos prema njima. Sa druge strane i da se osobe sa teškoćama upoznaju sa time gde se vatrogasna služba nalazi, načinom rada, načinom traženja pomoći u slučaju potrebe za ovom službom.
Nakon međusobnog upoznavanja jedan od vatrogasaca je na jednostavan i konkretan način, jasno i razumljivo objasnio grupi ko su vatrogasci, šta rade, koliko je važan posao koji obavljaju, broj na koji možemo da ih pozovemo... Poseban utisak na posetioce ostavila je odeća vatrogasaca, fluorescentni natpisi na odeći. Sa velikim interesovanjem i radošću su oblačili jakne vatrogasaca i ostalu zaštitnu opremu, fotografisali se. Radionica je nastavljena tako što su vatrogasci odveli svoje goste da im pokažu vozila koja koriste u svom radu kao i opremu za gašenje požara. Osim što su u neposredno pred sobom posmatrali specifično vozilo, mogli da su da uđu u isto i fotografišu se, što su sa ushićenjem prihvatili.
Tokom radionice zaposleni su u više navrata izrazili zadovoljstvo zbog ukazane mogućnosti da ugoste osobe sa smetnjama u razvoju i približe im čime se oni bave. Opšti utisak radnika Vatrogasnog spasilačkog društva je da nisu imali dovoljno informacija i znanja o načinu funkcionisanja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, o tome kako se uspostavlja komunikacija sa njima, koje su njihove mogućnosti i da je postojala zabluda da ove osobe ne mogu da funkcionišu u svakodnevnim situacijama uz potreban nivo pomoći i podrške.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs