Radionica "Naš grad čist dom"

U okviru projekta „Naš grad je naš dom“ 20. oktobra 2014. godine održana je radinica „Naš grad čist dom“. Pomenuta radionica je održana u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalne usluge“ Aleksinac. Učesnici radionice su bili zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću na održavanju čistoće grada, zaposleni na šalterima naplate troškova komunalnih usluga za građane i osobe sa smetnjama u mentalnom i intelektualnom razvoju. Cilj radionice je senzibilisanje zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću za adekvatniji odnos prema osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, kroz upoznavanje i provođenje vremena sa njima, upoznavanje sa mogućnostima za uspostavljanje kontakta, načina uspostavljanja kontakta, mogućnostima za komunikaciju, pružanjem potrebne pomoći i podrške.


Posebno interesovanje je izazvalo specifično vozilo za čišćenje ulica, koje im je prezentovano. Vozilo je izazvalo veliko interesovanje zbog rotirajućih četki za čišćenje. Naši drugari sa smetnjama su se smejali, vozili, uključivali četke. Svako je hteo da se fotografiše i sačuvate momente kao uspomenu na lepo druženje. Nakon vremena provedenog sa zaposlenima u neposrednom radu na održavanju čistoće grada, radionica je nastavljena u prostoru gde se vrši naplata komunalnih usluga. Na šalterima naplate, referent naplate je objasnio kako izgleda njegovo radno mesto. Posebno je interesantno to što su građani koji su došli da plate komunalne usluge u vreme radionice, postali neposredni učesnici radionice, pozdravili se sa njima, čekali zajedno u redu za naplatu. Spontano se uključivši pokazivali su osobama sa smetnjama u razvoju kako da daju račun referentu, novac, prime kusur. Nakon radionice prisutni građani su izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da im pruže potrebnu pomoć.
 Ovakav, drugačiji od dosadašnjeg, način odnosa šire društvene zajednice prema osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama predstavlja model socijalne inkluzije koji otklanja prepreke i omogućuje socijalnu pristupačnost.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs