Jačanje kapaciteta hranitelja za brigu o osobama sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom

Seminar pod nazivom „Jačanje kapaciteta hranitelja za brigu o osobama sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom“, održan je za dve grupe hranitelja. Seminar za prvu grupu hranitelja održan je 13. i 14. septembra, a drugi 4. i 5. oktobra 2014. godine u prostorijama OTIS-a (Opštinska organizacija za turizam i sport) u Aleksincu. Edukacijom je obuhvaćeno ukupno 30 hranitelja sa opštine Aleksinac. Cilj edukacije je ojačavanje hranitelja za adekvatno socijalno uključivanje osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom nakon napuštanja institucije.


Tokom edukacije, edukatori su se kroz niz različitih tema i aktivno uključivanje prisutnih trudili da prenesu svoje znanje i utiču na razvoj kompetencija i znanja hranitelja vezana za specifičnosti načina funkcionisanja osoba sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom.
Osnovna usluga na kojoj se zasniva projektni proces deinstitucionalizacije osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama je hraniteljstvo. Razlog ovakvog postavljanja projekta je činjenica da su osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama veći deo svog dosadašnjeg života proveli u instituciji. Život u instituciji je sušta suprotnost porodičnom životu. Metodologiju procesa deinstitucionalizacije smo postavili tako da se kroz uslugu hraniteljstva, osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama emotivno i socijalno oporave od izolovanog života u instituciji, uključe se u život zajednice i odpočnu samostalni život uz podršku.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs