Jačanje kapaciteta pružalaca nestruktuisanih socijalnih usluga

U okviru projekta “Naš grad je naš dom”- pilotiranje projekta socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju da bi se stvorili bolji uslovi za sve građane kroz bolji, sistematičniji i organizovaniji pristup korišćenjem postojećih resursa u zajednici 06. i 07.09.2014. godine održan je seminar „Jačanje kapaciteta pružalaca nestruktuisanih socijalnih usluga“.
Cilj ove edukacije je bio razvijanje dodatnih znanja i potrebnih veština mladih ljudi različitih obrazovnih profila za rad i razvijanje novih socijalnih usluga na lokalu.

Edukaciji su prisustvovali nezaposlenih građani Aleksinca, defektolozi, psiholozi, socijalni radnici i srodne profesije kojih ima na evidenciji tržišta rada. Nove usluge o kojima je najviše razgovarano, za kojima postoji realna potreba u zajednici, a koje nisu pokrenute su pomoć i nega u kući za odrasle osobe sa invaliditetom, stanovanje uz podršku, specijalizovano hraniteljstvo za odrasle osobe i urgentno hraniteljstvo za odrasle osobe sa invaliditetom. 

Metodologija rada je tako postavljena da se zasniva na predhodnim iskustvima učesnika seminara, kao i na očekivanjima koja imaju od seminara. Pošto se većina očekivanja odnosila kao što se moglo i predpostaviti na dobijanje saznanja o strategiji razvoja usluga, aktivnostima osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u uslugama, procesom mapiranja potreba i načinima za uključivanjem u usluge itd. Edukacija je započeta sistemom od „opšteg ka konkretnom –od poznatog ka nepoznatom. Nepoznavanje procesa rada i sadržaja usluge, uloge opštine, centra za socijalni rad i organizacija civilnog društva činilo ih je startno nesigurnim i uplašenim. Učesnici su ohrabrivani kroz aktivnosti u manjim grupama, usmeravajući ih ka mogućim rešenjima.
Analizom završnog upitnika dobijene su veoma korisne informacije o uticaju seminara na ohrabrenost učesnika da se odvaže u pružanju inicijative za davanje svog doprinosa u građenju strukture postojećih nestruktuisanih usluga. Mnogi učesnici su se izjasnili da su relativno često imali prilike da slušaju o sličnim temama, ali da su sada po prvi put imali priliku da dobiju celokupnu sliku kao i da kroz praktične vežbe bolje razumeju sadržaje koje prezentuju predavači.
Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs