"Volonteri kao podrška osobama sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom"

Seminar „Volonteri kao podrška osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama“ održan je u okviru projekta „Naš grad je naš dom“. Trajao je dva dana, a realizovan je 20. i 21.9.2014. u sali Doma „Hristina Markišić“ u Aleksincu. Seminaru su prisustvovali volonteri iz Aleksinca, Niša, Prokuplja i Aleksinačkih Rudnika, različitih obrazovnih struka (studenti pedagogije, psihologije, visoke škole za vaspitače strukovnih studija, strukovni fizioterapeuti, pravnici, socijalni radnici), ukupno petnaestoro učesnika.

Seminar je organizovan sa ciljem da volonteri nakon edukacija budu osposobljeni da vrše procenu porodica, unose podatke u bazu podataka i pomažu rad usluga na lokalnom nivou. Volonteri su važna karika u procesu socijalne inkluzije osoba sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom, jer svojim angažovanjem olakšavaju implementaciju projektnih aktivnosti ali i razvijaju svoje lične i profesionalne kompetencije koje im mogu biti relevantne u traženju zaposlenja. Volonteri kroz rad na sebi, samorealizaciju kroz radne aktivnosti potpomažu razvoj socijalne zajednice i daju pozitivan primer kako negovati i razvijati kulturu volonterizma na lokalnom nivou.
Sadržaji tokom prvog dana bili su više usmereni na upoznavanje učesnika sa osobama sa smetnjama u razvoju kroz vršenje procene, upoznavanje sa karakteristikama, sagledavanje njihovih sposobnosti, načina uspostavljanja kontakta i komunikacije uopšte. Drugi dan edukacije bio je podeljen na dve celine, prva se odnosila na isticanje značaja timskog funkcionisanja, a druga na najznačajniji metod u radu sa osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju – radioničarski rad. Analizom Završkog upitnika dobili smo podatak da su svim učesnicama ispunjena očekivanja, i da će im dobijena znanja umnogome pomoći u radu a kao posebno korisno istaknuto je davanje praktičnih primera iz iskustva voditelja kao i njihovo aktivno učešće koje je uticalo na utemeljivanje znanja koje su dobili tokom edukacije.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs