Seminar za nastavnike u Jagodini

 

U okviru projekta „Delujemo, jer nam je stalo“ 1.02.2014.godine održan je jednodnevni seminar pod nazivom „Jačanje kapaciteta nastavnika osnovnih škola“. Domaćin seminara je bila Osnovna škola „Boško Đuričić“ u Jagodini.

Cilj projekta jeste podrška inicijativama za jačanje inkluzivnosti i pluralizma društva prema osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama na teritoriji opština Jagodina, Ćuprija i Paraćin i susednim opštinama. Realizacija ovoga projekta spada u program Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) koji finansira Evropska unija. Projekat je podržan od strane Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike u okviru otvorenog konkursa za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom pod nazivom „Nama je stalo, mi delujemo“ i predstavlja sufinansiranje projekta „Delujemo jer nam je stalo“. Ciljne grupe projekta su civilna društva koja se bave unapređenjem položaja i prava osoba sa invaliditetom sa teritorija opština Jagodina, Ćuprija i Paraćin, deca sa invaliditetom i njihovi roditelji, zatim njihovi školski drugovi i njihovi roditelji, učitelji i nastavnici, takođe učenici i studenti srednje medicinske škole i Pedagoškog fakulteta iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

Ovo je treći po redu seminar koji se odžao u cilju edukacije nastavnika. Obzirom da nastavnici u osnovnim školama u procesu inkluzije neretko pokazuju svoje otvoreno nezadovoljstvo i nespremnost kada je u pitanju rad sa decom sa smetnjama u razvoju, brižljivo smo birali teme kojima smo pokušali obuhvatiti sve ono što nastavnicima u ovom procesu predstavlja „kamen spoticanja“.

Obrađujući aktuelne teme kao što su: neobaveštenost i predrasude, problemi sa kojima se nastavnici susreću u radu i moguća rešenja, načini komunikacije sa decom sa smetnjama u razvoju, prikupljanje informacija o deci i adekvatno korišćenje prikupljenih informacija, nastavnicima smo dali odgovore na mnoga pitanja i dileme koje su im, kako kažu, otežavale rad sa decom.

Iz analize evaluacionog upitnika koji su nastavnici na kraju edukacije popunjavali dobili smo potvrdu da je za sve učesnike seminar bio veoma koristan. Nastavnici navode da će im informacije koje su dobili dosta olakšati rad sa decom, jer su praktična uputstva i iskustva predavača primenjiva i mogu se koristiti u direktnom radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Takođe pozitivnim smatraju i to što im je pružena mogućnost da razmene iskustva i sa drugim nastavnicima, svojim kolegama koji takođe u svojim odeljenjima imaju decu sa smetnjama u razvoju i što su shvatili da „nisu sami“. Nastavnici ističu da im je učešće na edukaciji olakšalo i samu pripremu za rad i osmišljavanje različitih aktivnosti na času.

Ono što nastavnicima i dalje nedostaje jeste više ovakvih edukacija i aktivnosti koje bi doprinele njihovom profesionalnom razvoju gde se oni još uvek osećaju kao da su u povoju.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs