Jačanje kapaciteta nastavnika osnovnih škola, seminar u Ćupriji

U okviru projekta “DELUJEMO JER NAM JE STALO” održan je seminar u cilju jačanja kapaciteta nastavnika osnovnih škola. Seminar je održan u OŠ “Vuk Karadžić” u Ćupriji, 14.12.2013.godine.
Projekat „Delujemo jer nam je stalo“ je finansiran od strane Evropske Unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Inkluzivni proces koji poslednjih nekoliko godina donosi velike promene u sistem obrazovanja i vaspitanja kako dece tipične populacije tako i dece sa smetnjama u razvoju, zatekao je nastavnike nedovoljno spremne da se suoče na novinama koje im ovaj proces donosi.
Iako su već po izboru svog zanimanja, nastavnici senzibilisani za rad sa decom, izazovi sa kojima se sreću u svakodnevnoj praksi i radu, zahtevaju dodatane edukacije i informisanost koja se odnosi na rad sa decom sa smetnjama u razvoju a najviše se odnosi na pristup i ostvarivanje adekvatnog kontakta sa ovom decom.
Seminaru su prisustvovali nastavnici koji u svojim odeljenjima imaju decu sa smetnjama u razvoju i oni koji još nisu imali priliku da se sa njima sretnu ali imaju potrebu da se makar na teoretskom delu pripreme za rad i kontakt sa njima.
Seminar je započet iznošenjem očekivanja učesnika seminara, kroz koja su obuhvaćena sva ona kritična i manje poznata polja koja kod nastavnika izazivaju nesigurnost zbog koje kako kažu često ne znaju šta da rade i kako da “izađu na kraj” sa različitim dečijim zahtevima, potrebama i ponašanjima neprilagođenim situaciji. Takođe, nastavnici su pokazali i određenu dozu nesigurnosti i nespremnosti koja se odnosi na rad sa roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, jer kako kažu nemaju uvek odgovor na roditeljske zahteve i očekivanja koja često nisu u skladu sa mogućnostima njihove dece.
Evaluacija seminara je pokazala da su kroz obrađene teme na seminaru, učesnici uspeli da prošire svoja znanja, da su dobili informacije koje mogu primeniti u praksi. Takođe, nastavnicima su od značaja bila i iskustva koja su razmenili sa drugim nastavnicima, svojim kolegama. Seminar je takođe pomogao da nastavnici steknu znanja koja če im pomoći prilikom svakodnevne organizacije dana deteta u školi i kako kažu olakšaće im procenu potreba i mogućnosti dece sa kojom rade.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs