Senzitizacija roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju u Ćupriji

U okviru projekta „Delujemo jer nam je stalo“ održan je seminar sa ciljem senzitizacije roditelja dece koja pohađaju školu zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju. Projekat „Delujemo jer nam je stalo“ finansiran je od strane Evrposke unije, a u okviru programa Evropskog instrumenta za demokratiju i Ljudska prava (EIDHR), uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pomenuti seminar održan je u Ćupriji, 14.11.2013. godine u prostorijama osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Pre svega važno je istaći značaj roditelja kao ciljne grupe projekta, koje smo kroz edukaciju upoznali sa načinom funkcionisanja i mogućnostima dece i osoba sa smetnjama u razvoju i time pokušali da razbijemo predrasude koje su medju roditeljima utemeljene .

Mišljenja smo da samo prosvećeni roditelji, oslobodjeni predrasuda i pogrešno formiranih stavova o populaciji dece sa smetnjama u razvoju, mogu da utiču na svoju, biološku decu i senzibilišu ih da prihvataju različitosti sa kojima se suočavaju u kontaktu sa svojim drugarima sa smetnjama.

Na pitanje da li su do sada imali priliku da vide ili da se druže sa decom sa smetnjama u razvoju, odgovor roditelja je bio negativan. Niko od pristunih roditelja nije imao priliku da provede vreme sa decom sa smetnjama u razvoju, ali su svakako pokazali otvorenost i zainteresovanost za ponudjene sadržaje tokom seminara, koji će im kako kažu pomoći da se lakše snadju makar u prvom kontaktu sa njima.

Na pitanje da li će nakon edukacije više pažnje posvetiti ovoj temi  u razgovoru sa svojom decom, roditelji su takođe dali potvrdne odgovore ističući time važnost znanja koje  su tokom edukacije stekli.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs