Edukacija roditelja u Jagodini

 

U okviru projekta “Delujemo jer nam je stalo”, koji spada u program EIDHR koji finansira Evropska unija, održan je seminar za roditelje osoba sa smetnjama u razvoju. Ljubazno osoblje iz Pomoravskog okruga ustupilo nam je prostor za održavanje seminara u Jagodini 04. i 05. novembra 2013. Ovom prilikom okupljeni su roditelji iz Paraćina, Ćuprije i Jagodine sa ciljem da se osnaže za sprovođenje organizovanog, sistematskog i dobro planiranog procesa koji utiče na pitanja od javnog interesa. Pored roditelja, učesnici edukacije su bili i hranitelji dece sa smetljama u razvoju. Kao što je planom i predviđeno, seminaru je prisustvovalo i aktivno učestvovalo tridesetoro roditelja i hranitelja.
Roditelji su izneli da ih najviše muče pitanja šta raditi kada dete završi školu, da li postoje neki novi i drugačiji pristupi u radu sa njihovom decom, koja sve prava njihova deca imaju i koji su koraci ka ostvarenju istih, kako se suočiti sa problemima u zajednici, kako deci pružiti kvalitetniji život, kako poboljšati saradnju sa stručnjacima i dr.
Edukatori su se trudili da odgovore na sva pitanja i dileme koje su roditelji izneli, kao i da daju što više korisnih saveta u pristupu prema osobama sa smetnjama u razvoju, kako komunicirati sa stručnjacima koji sa njima rade i kako roditelji jedni drugima mogu biti od pomoći.
Kroz evaluaciju dvodnevnog seminara saznali smo da su roditelji edukaciju videli kao mogućnost za osnaživanje i stvaranja roditeljskog tima, jačanje njihove svesti da samo udruženi i timski mogu da reše najpre zajedničke probleme a kasnije i svoje pojedinačne. Dobili smo informaciju da im je od velike koristi bila vežba za organizovanje detetovog dana pa i cele porodice. Istakli su koliko im je značila razmena iskustava sa roditeljima koji se suočavaju sa istim problemima.
Veliki značaj za nas je informacija da se roditelji nakon seminara osećaju osnaženim i ohrabrenim za dalje delovanje na putu ka ostvarenju kvalitetnijeg života njihove dece.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs