Seminar za volontere u Ćupriji

U okviru projekta „DELUJEMO, JER NAM JE STALO“ održan je dvodnevni seminar „Jačanje kapaciteta učenika Srednje medicinske škole iz Ćuprije i Više škole za medicinu iz Ćuprije“.
Seminar je održan 2. i 3. novembra 2013. godine u prostorijama Centra za porodični smeštaj I usvojenje u Ćupriji.
Projekat „Delujemo jer nam je stalo“ je finansiran od strane Evropske unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Polaznici obuke su na samom početku edukacije popunjavali Početni upitnik u kome su izneli svoja očekivanja od seminara u kojima su istakli da žele da steknu određena znanja o radu i pristupu osobama sa smetnjama u razvoju, da upoznaju nove ljude I steknu nova životna iskustva I kako kažu da nauče kako da deci i osobama sa smetnjama u razvoju izmame osmeh na licu.
Većina polaznika seminara nikada nije bila u kontaktu sa osobama sa smetnjama u razvoju a mali broj njih je ostvario površan kontakt.
Tokom dva dana edukacije kroz obrađene teme edukatori su pokušali polaznicima seminara preneti znanja i iskustva koja se tiču rada sa osobama sa smetnjama u razvoju, pristupa, komunikacije. Takođe, upoznati su sa osnovnim načelima radioničarskog rada sa osobama sa smetnjama u razvoju, kao i načinu funkcionisnja tima. Sve ove teme su zaokružene pričom i davanjem smernica kako da oni kao grupa mladih ljudi, humanista i entuzijazista se ojačaju , organizuju i pokrenu volonterski centar.
Završni deo edukacije, podrazumevao je i završnu evaluaciju u okviru koje su učesnici seminara popunili Završni upitnuik.
Analizom pomenutog upitnika dobijena je potvrda o korisnosti i zanimljivosti edukacije i značaju obrađenih tema. Polaznici seminara ističu da im je edukacija pomogla da se osećaju sigurnijim u kontaktu i komunikaciji sa osobama sa smetnjama u razvoju, razbijene su im predrasude o njima. Ono što svakako treba posebno izdvojiti je činjenica da učesnici navode da je seminar za njih imao poseban značaj jer im je pomogao kako kažu da “vrate veru u ljude”, produbio je njihovu želju za volonterskim radom a pre svega naučili su da cene ono što imaju, zanemarujući materijalna dobra a dajući primat druženju i podsticanju ljubavi prema ljudima.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs