Radionica za vršnjake u Paraćinu

Paracin 060Po projektu „DELUJEMO, JER NAM JE STALO“ održana je radionica „Senzibilizacija drugara dece sa smetnjama u razvoju iz redovnih škola“.
Cilj organizovanja radionice za vršnjake bez smetnji jeste pozitivno predstavljanje dece sa smetnjama u razvoju i razmena znanja o komunikaciji sa decom sa smetnjama u razvoju. Početna osnova za organizovanje radionice pa i samo uključivanje dece bez smetnji u proces edukacije jeste neophodnost senzibilizacije osoba koje su u najbližem kontaktu sa decom sa smetnjama u razvoju a to su upravo njihovi vršnjaci, drugari iz odeljenja, drugari iz škole. Prihvatanje dece sa smetnjama od strane vršnjaka pruža im osećaj pripadnosti, jača samopouzdanje, utiče na prihvatanje uopšteno škole i školskog gradiva, preventivno utiče na „iskakanje“ iz grupe, pojavu propratnih poteškoća i dr. Radionica za decu održana je 16. oktobra 2013. godine u sali Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“, u Paraćinu. Obuhvaćena su dva odeljenja (učenici drugog i trećeg razreda), ukupno njih 42. Od dece smo dobili veoma pozitivnu povratnu informaciju o održanoj radionici što su potvrdili osim usmenim i pisanim putem i emocionalnom ekspresijom koju su ispoljili. Neki od dečijih komentara izvučenih iz Evaluacionih upinika su: „Svi smo mi različiti pa kakvi god bili, svi smo deca.“; „Mislim da je ovde super, volela bih da ovu radionicu imamo svaki dan.“; „I ako neki imaju problem, oni su isto deca kao i mi. Treba da se družimo.“; „Svidela mi se radionica, dopala mi se. Najviše mi se dopala od svih na svetu.“; „Važno je kada pomažeš drugu i drugarici.“; „Ja baš imam takvu drugaricu i želja mi je da joj pomognem.“
Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, a u okviru programa Evropskog Instrumenta za Demokratiju i Ljudska Prava (EIDHR) uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs