Seminar za OCD u Jagodini

U okviru projekta „Delujemo, jer nam je stalo“ – Jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, održan je seminar za predstavnike organizacija civilnog društva iz Jagodine, 23. i 24. septembra 2013. godine u Sali Centra za socijalni rad Jagodina. Seminaru su prisustvovali predstavnici Društva za sport i rekreaciju, Udruženja MNRO Jagodina, Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, Planinarskog kluba Runolist, Dnevnog boravka za decu i omladinu sa autizmom, dečjom cerebralnom paralizom, Dnevnog boravka za decu i osobe sa smetnjama u razvoju, Crvenog krsta, Udruženja roditelja osoba sa autizmom i Društva za dečju i cerebralnu paralizu.

Cilj edukacije je pomoć organizacijama civilnog društva radi poboljšanja njihovih kapaciteta u pružanju pomoći osobama sa invaliditetom u ostvarivanju i borbi za svoja prava, kao i pokretanje umrežavanja organizacija civilnog društva i njihovo zajedničko delovanje. Predavači su bili eksperti iz oblasti socijalne zaštite.

Učesnici su imali prilike da saznaju više i prodiskutuju o aktuelnostima koje se tiču sistema socijalne zaštite, a posebno kada je u pitanju uloga organizacija civilnog društva u socijalnoj zaštiti, načinu njihovog delovanja, umrežavanja, kao i pružanju usluga socijalne zaštite, njihovim minimalnim standardima, kao i licenciranju usluga. Drugog dana seminara, učesnici su imali prilike više da čuju o pravnim okvirima prilikom jačanja organizacija civilnog društva, kao i njihov razvoj partnerstva sa državnom upravom. Sa učesnicima se razgovaralo o načinima uključenja organizacija civilnog društva u sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, o sprovođenju zakona o socijalnoj zaštiti, načinima zapošljavanja osoba sa invaliditetom, zakonu koji se tiče udruženja, volontera. Učesnici seminara su takođe imali priliku da na praktičan način prođu kroz pisanje predloga projekata, gde su na najkonkretniji način dobili smernice potrebne za pisanje projekata. Učesnici seminara su takođe imali priliku da se upoznaju sa procedurama kroz koje prolaze njihovi projekti od momenta kada ih predaju do momenta kada od donatora dobiju odgovor. Ovde su im posebno predočeni detalji na koje treba obratiti pažnju prilikom pisanja predloga projekta, kao što su održivost, merljivost rezultata, dobro planirane aktivnosti i budžet...

Na kraju seminara učesnici su popunjavali završni upitnik na osnovu koga se može sagledati koliko su im teme značajne i koliko će im koristiti u daljem radu. U ovom upitniku učesnici su naveli da im je seminar bio izuzetno koristan i poučan za dalji rad, da se osećaju osnaženim da kreiraju predloge projekata, kao i da ostvaruju saradnju sa drugim udruženjima kroz različite aktivnosti.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs