Škola životnih veština na Zlatiboru

U okviru projekta „Nama je stalo“ - Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji – realizovana je jedna od ključnih aktivnosti koja podrazumeva praktičnu obuku za profesionalce koji rade sa osobama sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i Srbiji, program „Škola životnih veština“. Sedmodnevni boravak je realizovan od 1. do 8. jula 2013. godine na Zlatiboru u hotelu „Taxi Petrol“, a ukupno je učestvovalo četrdesetdve osobe. Iz Užičkog okruga je učestvovalo petnaestoro dece i mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju, kao i četiri vaspitača koji su dvadeset četiri časa brinuli o njima. Iz Nikšićkog okruga je takođe učestvovalo petnaestoro dece i mladih sa smetnjama u razvoju, a o njima je brinulo pet vaspitača. Sa njima su sedam dana radila dva edukatora iz Humanitarne organizacije „Dečje srce“, kao i supervizor, koji je ujedno i autor programa „Škola životnih veština“.

Program „Škola životnih veština“ je koncipiran po jedinstvenom ritmu koji se sprovodi svakog dana, te su aktivnosti svakodnevno u isto vreme, s tim da se razlikuje tema sprovedene aktivnosti. Višegodišnje iskustvo i rad na ovako koncipiran način nam je pokazalo da jasno isplaniran dan sa većim brojem aktivnosti pomaže osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju da se usredsrede na određenu aktivnost, smanjuje njihovu napetost i agresivne težnje usled viška slobodnog vremena i neiskorišćene energije. Ono što je takođe značajno za ovako koncipiran ritam dana je to što se aktivnost ponavlja iz dana u dan i što se osobe sa smetnjama u razvoju vrlo brzo navikavaju na ovakav ritam, brzo usvajaju koja aktivnost sledi, što doprinosi predvidljivost dana, što osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju izuzetno prija. Osobe sa smetnjama u razvoju vrlo brzo prihvataju ovakav ritam, bez obzira na to kakve navike imaju kod kuće. Tokom aktivnosti vaspitači su usmeravani da pruže podršku korisnicima kojima je pomoć potrebna, ali i da u isto vreme izvuku maksimalni potencijal svakog od njih i na taj način podstaknu rad na njihovom samopouzdanju i samostalnom izvođenju različitih životnih veština.

Neka od dece su već imala priliku da budu aktivni učesnici sedmodnevne Škole životnih veština na Žabljaku i kada smo ih ponovo sreli na Zlatiboru, moglo se videti da su vidno uzbuđeni sa velikom željom da što pre učestvuju u programskim aktivnostima. Pozitivnu energiju deca su prenela i na ostale učesnike koji su po prvi put na ovom programu, te su i ostala deca jedva čekala da aktivnosti otpočnu i da uživaju u sedam dana zajedničkog druženja. Koliko im je bilo lepo i koliko im roditelji nisu nedostajali govori i primer dečaka iz Užica kome su roditelji došli u posetu, a on im je kada su došli rekao da ga ne prekidaju dok se druži sa drugarima i da će se videti u ponedeljak kada dođe kući.
Radi završne evaluacije sedmodnevnog programa koji se održao na Zlatiboru, za osobe sa smetnjama u razvoju smo pripremili evaluacioni upitnik u kome su naveli da će pamtiti druženje sa novim drugarima, večernje diskoteke i nagrade koje su tada dobijali kao najbolji učesnici, šetnje po Zlatiboru, vožnju vozićem, radionice na kojima su naučili mnogo novih stvari... Posebno je interesantan odgovor jednog od učesnika: „Sve sam zapamtio“.

Vaspitači su pak, na kraju sedmodnevne Škole životnih veština rekli da su pre polaska na Školu životnih veština imali zadršku, jer nisu znali kako će deca reagovati bez svojih najbližih sedam dana, kao ni koliko su samostalna. Međutim, bilo im je vrlo prijatno iznenađenje kako je sve dobro organizovano, koliko su i oni sami kroz program naučili i koliko će im ovo iskustvo pomoći u daljem radu, bez obzira u kojoj usluzi rade. Jedan od vaspitača se nadovezao i rekao da je Škola životnih veština program gde veštine ne uče samo deca, već i profesionalci, bez obzira koje su profesije i koliko imaju dosadašnjeg iskustva u radu.

Sve u svemu, bilo je ovo sedam dana punih pozitivne energije, odličnog druženja, različitih aktivnosti, a sve je bilo preplavljeno jakim emocijama, što se naročito videlo na diskoteci poslednje večeri, kada su svi poželeli da ona traje celu noć.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs