Edukacija na Fruškoj Gori

U okviru klaster projekta „Razvoj i jačanje usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u Staroj Pazovi, Irigu, Pećincima i Rumi“ koji se realizuje za četiri pomenute opštine humanitarna organizacija „Dečje srce“ je angažovana da održi obuku za negovatelje i stručne saradnike pomenutog projekta. Obuka je održana po akreditovanom programu „Škola životnih veština“, a polaznici nakon završene obuke dobijaju sertifikate Republičkog Zavoda za Socijalnu Zaštitu Srbije za 100 sati obuke. Obuka je organizovana od 8. do 10. juna 2013. godine u hotelu Norcev na Fruškoj Gori. Polaznici edukacije su angažovani na projektu „Razvoj i jačanje usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u Staroj Pazovi, Irigu, Pećincima i Rumi“ i sprovode različite socijalne usluge u okviru svojih opština: pomoć u kući i dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Program podrazumeva procenu opšte sposobnosti i funkcionalnosti osobe sa smetnjama u razvoju, kreiranje individualnih programa i pripremu za što samostalniji život u najmanje restriktivnom okruženju. Programski sadržaji daju mogućnost prilagođavanja aktivnosti svim kategorijama osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, koje bi na bilo koji način mogle da pozitivno deluju na ukupan proces njihovog učenja i utvrđivanja određenih veština i navika. U toku seminara učesnici su imali prilike da praktično vežbaju primenu instrumenta za procenu „Skala procene opšte funkcionalnosti osobe“, da kreiraju individualni vaspitni plan, funkcionalni profil korisnika, ritam dana shodno nivou podrške koja je potrebna korisniku, a takođe im je predstavljen didaktički materijal koji mogu koristiti u praktičnom radu sa korisnicima.

U završnom delu seminara, polaznici su imali priliku da vrednuju kvalitet obuke primenom upitnika za evaluaciju. Naveli su da su teme obrađene na seminaru neophodne za njihov dalji rad u uslugama koje pružaju, kao i da je seminar bio dinamičan, jasan i razmuljiv. Učesnici su takođe u završnom delu seminara naveli da će sada bolje razumeti zaduženja koje treba da obave, kao i da je način vođenja dokumentacije koja im je prikazana na seminaru jednostavniji, primenljiviji i korisniji. Shodno tome, učesnici su zaključili da su saznali različite novine koje se tiču rada sa osobama sa smetnjama u razvoju, kao i da su stekli znanja koja će moći da primenjuju u praksi.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs