Edukacija u Paraćinu

U okviru klaster projekta „Svet očima deteta“ koji se realizuje za opštine Paraćin, Despotovac, Rekovac i Ćićevac Humanitarna organizacija „Dečje srce“ je angažovana da održi obuku „Program osnovne obuke za rad sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju“ za negovatelje i stručne saradnike pomenutog projekta. Obuka je organizovana u dve grupe, prva grupa sa četrnaest polaznika iz opština Paraćin i Ćićevac, a druga grupa sa petnaest polaznika iz opština Despotovac i Rekovac. Prvi deo edukacije za prvu grupu održan je 14. i 15. maja, drugi deo 22, 23 i 24. maja 2013. Što se druge grupe tiče, prvi deo edukacije održan je 16. i 17. maja, a drugi deo edukacije je održan 3, 4 i 5. juna 2013. godine.

Program osnovne obuke za rad sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju podrazumeva teorijsku obuku kroz praktične primere za podršku i rad sa decom i osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju i praktičnu primenu naučenog. Cilj programa je senzibilizacija i edukacija osoblja koje će stvarati uslove za život u najmanje restriktivnom okruženju osobama sa smetnjama u razvoju, a koji su u saglasnosti sa njihovim snagama, potencijalima i potrebama. Obzirom da su polaznici edukacije već godinu i po dana angažovani u okviru projekta „Svet očima deteta“ u direktnom radu sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju kroz uslugu Pomoć u kući, edukatori su iznosili sadržaje programa u skladu sa njihovim iskustvima, znanjima i očekivanjima.

Nakon edukacije, u okviru koje su imali priliku da procenjuju korisnike koristeći „Skalu procene opšte funkcionalnosti osobe“ polaznici su naveli da će od sada imati instrument kojim će moći da procenjuju funkcionisanje korisnika koji će im biti vrlo značajan u kreiranju daljeg rada sa njima. Učesnicima je takođe bila od izuzetnog značaja prilika da praktično pokušaju da kreiraju Individualni vaspitni plan korisnika, jer, kako i sami navode, to će im biti od značaja u daljem radu sa korisnicima. U ovom upitniku takođe navode da će rad sa korisnicima sada biti mnogo produktivniji, jer su naučili kako da kroz konkretne aktivnosti i zadatke koje će sprovoditi sa korisnicima dođu do cilja.

U evaluacionom upitniku polaznici seminara su naveli da im je tema edukacije bila veoma interesantna, da su stekli praktična znanja o načinima rada sa decom sa smetnjama u razvoju koja će moći da primenjuju u daljem radu i na taj način nadogradili svoja dosadašnja znanja i iskustva. Takođe su naveli da je seminar bio dinamičan sa konkretnim radionicama, što im je pomoglo da formiraju adektavniji stav i bolje razumeju osobe sa smetnjama u razvoju. Ono što navode kao razliku ove edukacije u odnosu na druge kojima su prisustvovali je mogućnost da sa svim učesnicima i voditeljima seminara razmenjuju svoja dosadašnja iskustva i zajednički dolaze do rešenja problema i izazova pred kojima su se nalazili.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs