Dirljiv susret dece nakon godinu i po dana

Po projektu "Podrška deinstitucionalizaciji dece sa težim i teškim smetnjama u razvoju iz ustanove za rezidencijalni smeštaj u Kulini" održana je završna aktivnost, petodnevna radionica na Zlatiboru od 27. do 31. marta 2013. Cilj projektnih aktivnosti u protekle tri godine je izlazak dece iz institucije, pronalazak, priprema i prelazak dece u porodice. Radionica na Zlatiboru je održana kao evaluacija predhodno realizovanih aktivnosti i utvrđivanje nivoa i stepena napretka kod dece kroz život u porodičnom okruženju. Ovim povodom okupljene su hraniteljske porodice sa decom koju su preuzeli na hraniteljstvo, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, predstavnici doma Kulina i predstavnici "Dečjeg srca" (edukatori za rad sa decom i edukatori za rad sa hraniteljima).
Tokom boravka na Zlatiboru bile su jasno struktuirane aktivnosti od kojih su pojedine podrazumevale zasebne aktivnosti dece i hranitelja, dok su ostale bile zajedničke. Radionice sa hraniteljima organizovane su sa ciljem da se uradi evaluacija perioda proteklog od momenta prelaska dece iz Kuline u njihove porodice, da se proceni nivo i način adaptacije na njihove porodice i okruženje, sadržaji koje pružaju deci kao i da se uradi procena šta je potrebno ponuditi deci/ pokrenuti od socijalnih usluga kako bi se obezbedio što kvalitetniji život dece.
Susret dece, koja su nekada bila svakodnevno upućena jedno na drugo a potom iznenada svako otišlo drugim putem, nakon više od godinu dana bio je veoma dirljiv. Deca su se međusobno prepoznala i ispoljila veliki naboj emocija. Ona koja imaju sposobnost verbalizacije sa ushićenjem su komentarisala vidne promene kod svojih drugara. Kod dece se mogla primetiti vidna promena u izgledu, raspoloženju, novim veštinama koje su savladali, kao i u bogatijem fondu reči...

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs