Korak po korak ka zajednici

Po projektu "Korak po korak ka zajednici" koji se realizuje u konzorcijumu opština Aleksinac, Ražanj, Gadžin Han i niškgradskopštine Crveni Krst u cilju obezbeđivanja boljeg kvalitetživota dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica,kao i njihovu boljvidljivost i učešće u životu zajednice. Uviđajući potrebu za učvršćivanje partnerstva između roditelja i dece, kao i raskidanje prezaštićujućih veza koje su kod njih do sada postojale menament projekta je odlučio da angažuje H.O. Dečje srce. U okviru projekta humanitarna organizacija „Dečje srce“ je organizovala petodnevni program „Škola životnih veština“ na kome su učestvovali deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji. Program je organizovan na Zlatiboru, od 08. do 13. marta 2013. godine, u hotelu „Kaćun“, a svim učesnicima je obezbeđen prevoz udobnim autobusom firme „Lasta“.

Na programu je učestvovalo ukupno sedamnaestoro dece sa smetnjama u razvoju (šestoro iz Aleksinca, dvoje iz Ražnja,  osmoro iz Niša i jedno dete iz Gadžinog Hana), devetnaest njihovih roditelja,kao i tri stručnjaka iz Centara za socijalni rad u Nišu i Ražnju. Tri edukatora Dečjeg srca su organizovali aktivnosti, jedan edukator koji je edukovao roditelje i dva edukatora koji su sprovodili aktivnosti sa decom.

Za sam kraj boravka na Zlatiboru po programu „Škola životnih veština“ formiran je Evaluacioni upitnik u cilju procene prilagođenosti celodnevnih aktivnosti i obrađivanih tema kao i procene profesionalnosti stručnjaka koji su vodili grupu.  Na osnovu komentara i ocena koje su beležili roditelji došli smo do podataka da je cela koncepcija boravka na Zlatiboru bila veoma korisna kako za njih tako i za njihovu decu. Evo i nekih komentara iz upitnika: „Uvideli smo da smo i gde smo bili previše popustljivi prema našoj deci“, „Moje dete je Zlatibor oplemenio! Sve aktivnosti koje smo imali bile su veoma korisne, svaki trenutak je dosnosio nešto novo“, „Mom detetu su sve aktivnosti bile korisne jer je osetio da postoji neko zaista zainteresovan za sve njih“, „Teme su odlične i treba još više ovakvih skupova za nas roditelje“ i mnoge druge.

Kao i roditelji i mi se nadamo ponovnom okupljanju!

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs