Одржан други округли сто пројекта "Ми радимо, будућност градимо"

У петак 9.Марта одржан је други округли сто у оквиру пројекта Ми радимо, будућност градимо на тему: образовање и запошљавање као предуслов осамостаљивања. Округлом столу присуствовали су родитељи деце која су обухваћена програмом обуке, наставници креираних програма обуке, предузетници са искуством у области социјалног предузетништва, стручњаци Х.О Дечје срце као и особа која је задужена за мониторинг људских права.
Радно оспособљавање и ангажовање је предуслов осамостаљивања сваке особе па тако и особа са менталним и/или интелектуалним сметњама. Као осетљива друштвена категорија они теже долазе до запослења и управо кроз промоцију социјалног предузетништва и актвирањем социјалног предузећа омогућиће се да постану активни чланови друштва.
О потенцијалима социјалног предузетништва говорили су нам предузетници, са искуством у социјалном предузетништву, говорили су о концепту социјалног предузећа и његовом функционисању. На тему осамостављивања и радног ангажовања надовезала се тема радне способности. Сручњаци Х.О. Дечје срце су детаљније упознали присутне са разликом између радне и пословне способности, са процесом одузимања и враћања радне способности, као и која су права и могућности њихове деце. Још једна од тема округлог стола односила се и на упознавање са постојећим програмима и радног оспособљавања особа са менталним и/или интелектуалним сметњама као и на могућност запошљавања наком завршене обуке.
Сам процес радне интеграције и инклузије особа са сметњама у развоју је врло захтеван, неретко наилази на отпор средине, тако је да сваки вид подршке родитељима и породицама од великог значаја. Само заједничким деловањем можемо да остаримо свој циљ, тј. да укључимо што већи број особа са менталним и/или интелектуалним сметњама у друштвене и радне токове.
Пројекат Ми радимо будућност градимо реализује Хуманитарна организација Дечје срце у сарадњи са Средњом занатском школом. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске унује, Делегације Европске уније у Србији у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ, а у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу, кроз програм ЛОТ2 Социјалне бизнис иницијативе.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs