Трећа Фокус група „Процес деинституционализације и трансформације институције кроз јачање капацитета кључних актера и оснаживање социјалних сервиса“

Трећа Фокус група „Процес деинституционализације и трансформације институције кроз јачање капацитета кључних актера и оснаживање социјалних сервиса“


У оквиру пројекта „Пут од институције до самосталног живота“ одржане је трећа и завршна фокус група под називом „Процес деинституционализације и трансформације институције кроз јачање капацитета кључних актера и оснаживање социјалних сервиса“, одржана је у дому за смештај одраслих лица „Кулина“. Пројекат се реализује са циљем јачања капацитета кључних актера трансформације институције, деинституционализацие и социјалне инклузије особа са интелектуалним сметњама у локалну заједницу, а финансиран је од стране Европске уније у оквиру пројекта Отворени загрљај.


Анализом успешности досадашњих спроведених активности чији су циљеви успостављени на претходним фокус групама, као и ревидирањем целокупне укључености, мотивације и жеље радника за укључивање у будуће активности, започета је и последња фокус група. На почетку фокус групе оцењено је да се укљученост запослених знатно повећала у односу на почетак али да још увек постоје скепсе код медицинског особља по питању трансформације које би требало у потпуности анулирати и чврсто наставити са креацијом будућег рада на основама потреба корисника. У том погледу, на трећој фокус групи изнет је и план трансформације дома. Сам план садржи процену визије трансформације Установе на основу почетног стања институције, као и план тога коју подршку постојећим корисницима би требало испланирати и обезбедитит.
Дугорочни предлог Плана трансформације Установе предвиђа реализацију трансформације у периоду од 2015. до 2025. године када је планирано да тренутних 330 корисника буду измештени у новотрансформисане услуге.  Визија трансформације установе кроз успостављање нових социјалних услуга детаљно је приказана планом Предлога за обезбеђивање подршке у заједници. Предвиђено је да се услуге у заједници највише успостављају кроз услугу становања уз подршку, затим кроз развој нових услугао које су у нашем друштву стандардизоване.

Трећа и завршна фокус група, поред предаје плана на усвајање, заокружена је и схватањем значаја и важности добре и детаљне припреме трансформације  и њене рализације од стране свих актера. Такође, сумирано је и да је циљ плана трансформације да опише почетно стање подршкe корисницима резиденцијалних Установа институциналног типа, као и да да предлог новог начина пружања услуга у заједници.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs