Јачање сарадње кључних актера деинституционализације (институције, ЦСР, пружаоца социјалних услуга, ресорног Министарства)

У оквиру пројекта „Пут од институције до самосталног живота“ одржана је радионица под називом  „Јачање сарадње кључних актера деинституционализације (институције, ЦСР, пружаоца социјалних услуга, ресорног Министарства)“. Пројекат се реализује са циљем јачања капацитета кључних актера трансформације институције, деинституционализације и социјалне инклузије особа са интелектуалним сметњама у локалну заједницу, а финансиран је од стране Европске уније у оквиру пројекта Отворени загрљај.
У дому за смештај одраслих лица “Кулина”,у пероду од 23. до 24.6.2015. године одржана је горе поменута радионица на којој су присуствовали предстваници свих Центара за социјални рад широм Србије, а чији су штићеници обухваћени пројектом, хранитељи, предстаници хранитеља, управа дома, представници Хуманитарне организације “Дечје срце”, као и Биљана Зекавица начелник Одељења за инспекцијски наџор Сектора за бригу о породици и социјалној заштити у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.
Циљ радионице је био још једно сумирање  пређашњег рада али и договор око коначне, али и већ добро испланиране, стратегије деинситуционализације корисника дома и њиховог одласка у хранитељске породице. Сви присутни су се сложили да је заједничка сарадња, комуникација и повезивање свих актера и учесника у процесу сада од најважнијег значаја. С обзиром на то да је се пројектом установљена нова услуга Хранитељство за одрасле, било је пуно недоумица које су овом радионицом решене. Видни проблем јесте био умрежавање свих потребних актера у процесу деинституционализације, те је истакнуто је да је директна комуникације између дома “Кулина”, хранитеља и њихових представника, као и Центара за социјални рад – старатеља, сада пресудна, и да се мора несметано одвијати, уз међусобну сарадњу, подршку и разумевање. Такође, договорено је да је крајњи датум за премештање корисника у хранитељске породице.
Радионица је завршена уз оптимизам и велико узбуђење због крупног корака који очекује наше суграђене који ће се ускоро наћи у својим новим домовима.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs