„Јачање капацитета пружаоца социјалних услуга

У оквиру пројекта „Пут од институције до самосталног живота“ одржане су две еудикације под називом „Јачање капацитета пружаоца социјалних услуга...“. На едукацији су учествовали представници локалних власти и социјалних услуга из шест градова: Врања, Беле Паланке,Дољевца, Шид, Оџаци И Сремска Митровица. Циљ едукација је ојачавање и структуисање социјалних услуга, као и њихово повезивање и умрежавање на локалном нивоу.
Једна од вежби на едукацији била је представљање учесника у оквиру посла који обављају, социјалне услуге у којима раде и кориснике о којима брину. Ова вежба нам је омогућила да сагледамо њихове потенцијале, капацитете њихових услуга и могућности локалне заједнице. Увидели смо да у свакој локалној заједници постоје најмање три социјалне услуге, стручни кадар, као и план и програм сваке услуге, али уочено је  и да услуге нису адекватно структуисане, да су покренуте од стране локалне заједнице, да не постоји партиципација корисника услуге као и да не постоји план одрживости услге. Подизањем нивоа знања које је праћено примерима добре праксе стварали смо оптималне могућности код полазника семинара да увиђају сопствене пропусте у раду, као и да направе план унапређења својих услуга. Наредним вежбама утврђена је међусобна повезаност пружаоца социјалних услуга, као и однос и активности пружаоца са представницима локалних власти. Такође, напрвљени су и јасни кораци за унапређења сарадње социјалних услуга и локалних власти. Представници социјслних услуга и представници локалних власти увидели су неопходност и важност формирања локалне мреже, а едукација им је омогућила да изаберу представника који ће ту мрежу заступати и у наредном периоду утицати на све појединце у мрежи да активно партиципрају у њеном функционисању.
Оно сто је примецено током едукације је постојање разлике у нивоу подршке пружаоцима социјалних услуга у Војводини у односу на централни и јужни део Србије. Локалне самоуправе из Војводине имау подршку и од покрајине и од Републике, док јужни централни део Србије подршку добија само од Републике. Такође, сви чланови увиђају потребу регионалне и националне мреже пружалаца структуисаних услуга и остављају себи за формирања задатак да након ојачавања локалних мрежа формирају регионалне и националну мрежу.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs