Јачање капацитета запослених радника институције за имплементацију процеса деинституционализације

У оквиру пројекта „Пут од институције до самосталног живота“ – Јачање капацитета кључних актера трансформације институције, деинституционализације и социјалне инклузије особа са интелектуалним сметњама у локалну заједницу, који је финансиран од стране Европске уније у оквиру пројекта „Отворени загрљај“ одржана су два семинара за запослене у Дому Кулина. Семинари под називом „Јачање капацитета запослених радника институције за имплементацију процеса деинституционализације“, одржани су четири дана за редом 2., 3., 4. и 5. септембра 2014. у трајању од по два дана.

Семинарима је укупно обухваћено тридесеторо учесника (по петнаесторо на сваком), радника Дома Кулина, различитих профила (неговатељи, медицинске сестре, радни терапеути и радни инструктори). Обзиром да је један од важних циљева ове едукације да утиче на промену става радника према особама са интелектуалним инвалидитетом и прелазак са медицинског на социјални модел, посебна пажња усмерена је на усвајање знања и вештина припрема корисника за што самосталнији живот.
Методологија семинара је постављена тако да су чланови стручног тима прошли обуку, такође организовану у оквиру пројекта („Тренинг за тренере“, по акредитованом програму „Школа животних вештина“) а потом је најуспешнијима дата прилика да своја знања и компетенције пренесу и на остале колеге. Овако постављена методологија, током ова два семинара показала се као вишеструко значајна за оснаживање људи запослених у дому, како стручне службе тако и особа које су у најдиректнијем контакту са корисницима, утицала је на оснаживање тимског функционисања, разбијања предрасуда по питању трансформације институције и деинституционализације корисника, а поред свега наведеног Дом Кулина је добио едуковане тренере који би и у будућности могли спроводити едукације у оквиру институције у којој раде.
Анализа Завршних упитника дала је податке да је након едукације свима јасније шта подразумева процес трансформације, што је представљало и једно од најважнијих очекивања учесника, такође су током семинара добили могућност да се опробају у улози особе која попуњава документацију о кориснику (што је за многе била велика новина) и како још кроз конкретан рад са корисницима могу да поспеше њихову функционалност. Након завршетка едукације, стиче се слика успешно започетог процеса у коме се увиђа значај укључивања свих актера у процесу трансформације почевши од неговатеља, преко медицинског особља па све до стручњака јер колико једни друге могу да подржавају, толико са друге стране непостојање информације ствара несигурност и отпор према промени.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs