Програми Едукација родитеља

Едукација родитеља

Оснаживање и подршка родитељима


Током свих година постојања, “Дечје срце” је полагало велики значај на сарадњу са родитељима. Оснаживање и пружање подршке родитељима има за циљ формирање од њих партнера у
процесу осамостаљивања њихове деце.

До сада смо организовали различите програме за оснаживање ове циљне групе. Осим пружања редовних савета, радили смо на ојачавању удружења родитеља кроз организовање едукација.

Један од програма те врсте је и “Клуб родитеља” настао у сарадњи са Српском омладином из Шведске и комисијом за демократију Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду. Радили смо и на оснаживању родитеља и стварању критичне масе која као таква може да омогући промене у систему збрињавања и третмана особа са сметњама у менталном развоју. У оквиру пројекта одржани су семинари на којима је учествовало 200 родитеља из 18 градова Србије.

Како би постигли жељене резултате у раду са децом и младима са сметњама у менталном развоју у оквиру програма “Школа животних вештина” родитељима смо наметнули нову улогу, да постану асистенти у раду са својом децом. Вишегодишње искуство у директном раду са учесницима наших програма показало нам је да је од изузетне важности да родитељи користе исте методе рада као и ми, као и да усвојено знање практично спроводе у свом окружењу.

Оваква улога помаже родитељима да сагледају низ способности и реакција свог детета које до тада нису примећивали. Сагледавање њихових реалних способности и могућности помаже им да нађу најбоље решење за своје дете. Родитељи у овом процесу имају јасне задатке, начин праћења и активно учешће у обављању животних вештина свог детета. Другачији приступ родитеља детету, заснован на поверењу и подршци без презаштићивања, учвршћује и ојачава њихов однос. Родитељи у овом процесу другачије почињу да сагледају себе и своје дете у процесу самосталног живота уз подршку. У току едукације родитеља за асистенте својој деци одржавају се састанци и семинари. Састанци имају за циљ да родитеље припреме за програмске активности, као и да разреше недоумице у приступу њиховој деци, док семинари имају за циљ да припреме родитеље за улогу асистента у процесу усвајања животних вештина.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs