Обучено још 40 Личних пратилаца

Стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су дводневну обуку под називом Обука Личних пратилаца за адекватно пружање подршке особама са сметњама у развоју. Обука је реализована у оквиру програма Лични пратилац- подршка у одрастању детета у периоду од 21. и 22. јануара 2017. године. Реализација прогама услуге Лични пратилац – Подршка у одрастању детета подржана је од стране Градске управе Града Београда, Секретаријата за социјалну заштиту. Акредитованом обуком стручног усвршавања  40 Личних пратилаца ојачало је своје капацитете и усавршило своје знања у погледу директонг  пружања услуге.

Kреирање листе чекања деце за услугу Лични пратилац дeтета


Својим досадашњим радом и садарњом са Градским центром за социјални рад и Секретаријатом за социјалну заштиту успели смо знатно да повећамо капацитете деце која користе услугу Лични пратилац детета. Нажалост, услед немања капацитета да сва деца аутоматски реализују добијену услугу, оформљена је листа чекања. Листа чекања формира се по критеријумима где предност имају једнородитељске породице, породице које у свом саставу имају више од једног детета коме је неопходна услуга Лични пратилац, као и деца са I и II степеном подршке, а сходно датуму пријављивања матичнoм Центру за социјални рад. Свесни тога да је потреба за услугом све већа, и свесни тога да је деци услуга најнеопходнија управо у периоду када највише могу да напредују, чврсто верујемо да неће проћи пуно времена када ће сва деца која су на листи чекања постати корисници наше услуге.

Обучено још 40 особа за пружање услуге Лични пратилац детета

У оквиру програма услуге Лични пратилац – Подршка у одрастању детета, стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су две дводневне обуке под називом Обука личних пратилаца за адекватно пружање подршке особама са сметњама у развоју. Реализација програма услуге Лични пратилац – Подршка у одрастању детета подржана је од стране Градске управе Града Београда – Секретаријата за социјалну заштиту. Акредитован програм стручног усавршавања успешно је завршило 40 нових полазника који ће реализовати услугу Лични пратилац. Током обуке будући Лични пратиоци упознали су се са начином функционисања саме услуге, као и са изазовима са терена. Практично базирана обука омогућила је сензибилисаним Личним пратиоцима да проживе директно пружање услуге и још једном ревидирају своје способности и знања, као и да ојачају постојеће капацитете, са циљем несметаног пружања услуге.

Сад нас је укупно 310 !!!

 

Услугом Лични пратилац детета ојачано још 60 –оро деце. Град Београд, Секретаријат за социјалну и дечју заштиту, Градски центар за социјални рад и Хуманитарна организација „Дечје срце“ од децембра 2014. године  успешно реализује услугу Лични пратилац детета. Услуга се реализује на територији свих општина Града Београда и  до сада је обухватала 250 деце која су укључена у васпитно образовни систем. На наше велико задовољство почетак нове школске године донео је и проширење листе, те је сада још 60 малишана ојачано услугом Лични пратилац детета. Сада је 310 деце Града Београда обезбеђено висококвалитетном услугом која омогућава деци индивидуалну подршку која одговара на потребе деце и  потребе њихових породица. Више од 310 личних пратилаца сензибилисано је и едуковано за директан рад и индивидуално пружање услуге. 

Постали смо велики, постали смо институција

Министар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар  Вулин је 25. маја 2016. године лично уручио нашој колегиници Сашенки Мирковић  лиценцу за пружање услуге социјалне заштите.  Са поносом вас обавештавамо да је ово врло важан датум за све нас јер је Министарство препознало наше напоре и стурчност и директно нас укључило у свој систем функционисања. Добијањем ове лиценце осигурали смо  пружање услуге социјалне заштите кроз тендерско, а не пројектно финансирање, како је до сада функционисало финансирање невладиних организација. Треба истаћи и да је овим гестом први пут остварена сигурна и дугорочна сарадња између владиног и невладиног сектора на територији Републике Србије. Удружења грађана/удружења стручњака су добијањем лиценци за пружање услуге социјалне заштите стекла  исту важнос и улогу као и  државне институције и њихови стручњаци. Овим потезом Министарства створена је синергија између владиног и невладиног сектора чиме је знатно ојачано целокупно функционисање система социјалне заштите.

Потписан уговор о даљој реализацији услуге Лични пратилац детета

Услуга Лични пратилац детета је једна у низу услуга која се последњих година развија у циљу пружања подршке деци и особама са инвалидитетом. Услугу од децембра 2015. године успешно реализује Хуманитарна организација „Дечје срце“ као програмску активност која је подржана од стране Градске управе Града Београда – Секретаријата за социјалну заштиту. Имплементацијом програмских активности 250 деце обезбеђено је високо квалитетном услугом, која подразумева индивидуализовану подршку усмерену директно на потребе детета и његове породице, те је самим тим и 250 едукованих Личних пратилаца радно ангажовано. Сарадња са Градском управом Града Београда – Секретаријатом за социјалну заштиту довела је до потписивања тендера са пружаоцем услуга. У априлу месецу 2016. године први пут је у Републици Србији потписан тендер са пружаоцем услуге, односно хуманитарном организацијом „Дечје срце“ које је организација цивилног карактера. Реализацијом услуге успостављена је сардања са свим укљученим актерима, владиним и не владиним секторима, и створио се капацитет јаке мреже сарадника и корисника, што је довело до помака у начину функционисања у досадашњем систему социјалних услуга. Радујемо се што су  градоначелник, представници Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда и представници Градског центра за социјални рад успели да услугу „Лични пратилац детета“ институционализују и учине је доступном деци са сметњама у развоју и њиховим родитељима.

Конкурс је поново отворен! Постаните део нашег тима!

Пожурите  и пронађите свој посао!
Конкурс је поново отворен!
(едукујмо се, стекнимо искуство, дружимо се, суочимо се са стереотипима, будимо хумани)
Лични пратилац детета
Хуманитарна Организација „Дечје срце“  је пре 15 година  озваничила и структуисалиа рад који се огледа у жељи за ширењем знања и других ресурса посвећених помоћи особама са сметњама у развоју. Међу најмаргинализованијим групама деце најугроженију групу чине деца са сметњама у развоју. Сазнање да ће цели живот неко морати да заступа њихова права определило је наш рад и наш пут којим и данас ходамо.
У оквиру пројекта „Лични пратилац детета – Подршка у одрастању детета“ који је финансиран од стране Градске управе Града Београда - Секретаријата за социјалну заштиту, 250 деце са територије Града Београда добило је услугу Лични пратилац детета. Сходно томе, потребно је 250 људи који ће омогућити деци да реализују своје право на несметано образовање. Предуслов за пружање услуге Личног пратиоца детета је:
- завршен средњи степен образовања
 -тродневна обука која је обезбеђена овим пројектом
Пружање услуге подразумева вођење и довођење деце од куће до школе, као и боравак са дететом у школи или вртићу ради пружања помоћи у свакодневним активностима.
 Свако дете је индивидуа, те је и ово посао који је креиран на индивидуалном нивоу.  
Уколико желите да будете део нашег тима и будете подршка деци којој је она најпотребнија дођите до:
Хуманитарне организације „Дечје срце“
сваким радним даном у периоду од 9 до 17х!
Венизелосова 31 , 11000 Београд (бивша улица Ђуре Ђаковића, Дорћол)
Очекујемо вас!

Обука личних пратиоца "Корак по корак"

Друштво за церебралну и дечју парализу из Ивањице је у периоду од 19. до 21. фебруара одржало едукацију под називом „Корак по корак“. Обука за је конципирана тако да будућим личним пратиоцима детаљно објасни сврху услуге ЛПД као услугу социјалне заштите која се пружа у складу са најбољим интересом детета. Такође, сама обука пружа личним пратиоцима информације о кључним актерима, улогама и одговорностима приликом реализације услуге, карактеристикама деце са сметњама у развоју, употреби асистивних технологија. Лични пратиоци су кроз обуку додатно створили слику о потребама и  начину реализације услуге. Едукацију је након теста знања и вештина успешно завршило 40 особа, ангажованих личних пратилаца.

Лични пратилац - Подршка у одрастању детета

Поштовани,
Са почетком нове календарске године отпочео је нови програм „Лични пратилац – Подршка у одрастању детета“ чиме је омогућено несметано и континуирано пружање услуге за све кориснике. Програм који  ће трајати до марта 2016. године финансиран је од стране Града Београда - Серкетаријата за социјалну заштиту и реализује се на територији свих општина Града Београда. Сва деца која су до сада користила услугу, током овог периода несметано ће наставити са коришћењем услуге на индивидуалном нивоу као што је то и до сада био случај.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs