О нама Партнери Дечјег срца

Партнери Дечјег срца

 

Квалитет живота ће нам се побољшати ако изаберемо доброг животног партнера, квалитет рада ће нам се побољшати ако имамо адекватног пословног партнера, квалитет услуге које пружамо ће се побољшати ако се нас више са различитим знањима и могућностима крећемо ка истом циљу. Дечје срце годинама тражи, бира и налази партнере. Бирамо и бирају нас, а циљ нам увек остаје исти, помагати онима којима је наша помоћ неопходна.

 

Министарство рада и социјалне политике нам је кључни партнер у остваривању визије, мисије и програмских садржаја од 2001.године. Партнерство нам учвршћује заједнички циљ помоћ особама са сметњама у развоју на целој територији Србије.

 

Министарство унутрашњих послова је, у за нас пресудном тренутку који је требао да одреди да ли ће се наш рад бити ограничен на територију Београда или ћемо обухватити децу и особе са сметњама у развоју са целе територије Србије донирало 2002. године расходовани аутомобил и на тај начин нас усмерили на помоћ циљној групи где год да се она налазила на територији Србије.

 

Министарство вера је препознало важност активности програма „Школа живота“ за децу и особе са сметњама у менталном развоју и омогућило нам да у конацима манастира пилотирамо програм, по коме смо временом постали препознатљиви у Србији.

 

Министарство просветеје препознало и подржало програм „Школа животних вештина“, као спој активности које су кључне у оквиру услуга у образовању, социјалној и здравственој заштити. По њиховом казивању „активности које се спроводе програмом  „Школа животних вештина“ су неопходне сваком детету, без обзира да ли оно има сметње или не“.

 

Републички завод за социјалну заштитунас је након оснивања, препознао као организацију чији програмски садржаји би могли унапредити услуге које се пружају у заједници и мотивисао нас да акредитујемо постојеће програме. Након акредитације нас је ангажовао и препоручивао институцијама и организацијама које су имале потребу за едукацијама својих запослених.

 

Фонд за социјалне иновацијенам је поверио као организацији са највећим реномеом из области рада са особама са сметњама у развоју да покренемо пројекат „Структуисање и институционализација услуге Дневни боравак“ у 5 региона Србије. Истраживање које смо спровели и објавили кориштено је као основа у постављању услуге Дневни боравак на националном нивоу.

 

Центри за социјални радсу нас агажовали као партнере у развоју и структуисању постојећих социјалних услуга, а партнерство смо развијали кроз формирање Центара за породични смештај.

 

Центри за породични смештај су партнерство са нама заснивали на развоју специјализованог хранитељства за децу са сметњама у менталном развоју која су од свог најранијег детињства смештена у институцијама. Процена и припрема деце и хранитеља, као и запослених у Центрима омогућила су развој процеса деинституционализације.

Удружења родитеља и слицне организације цивилног друштвасу нам партнери од настанка 2001. године, јер је циљ посетојања организације заснован на помоћи деци са сметњама у развоју и њиховим породицама. Ојачавали смо постојећа Удружења, оснивали их тамо где нису постојали и умрежавали их на путу ка истом циљу. Од родитеља смо много учили и у овом партнерству покушавали да будемо подједнако добри и ученици и учитељи.

Удружења у окружењу (Црна Гора, Босна) као најближи суседи истог или сличног менталитета, развоја и стремљења тражили смо иста или слична решења за проблеме у социјалној заштити. Србија је нешто напреднија у процесу трансформације социјалне заштите, те смо често едукатори колегама, родитељима и волонтерима у земљама у окружењу.

Факултети тј. научни радници са којима интезивно сарађујемо на пољу научног утемељења практично пилотираних пројектних активности , инструмената којима се процењују деца и особе са сметњама у развоју, као и креирања нових социјалних услуга. Стручњаци су са Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), Политичких наука (одсек за социјални рад) и Филозофског факултета (одсек психологија)

Школесу нам партнери на пољу укључивања деце која имају и која немају сметње у развоју у програм „Школа животних вештина“, као и укључивању деце која нису никада ишла у школе у школски систем.

УНИЦЕФнас је бирао за партнера који би му помогао у реализацији програма деинституционализације великих институција које смештају децу са сметњама у развоју и проналажење хуманијих, бољих и стимулативнијих услова за живот деце, а то је породица. Као партнери развијали смо услугу „Мала домска заједница“, проналазили и мотивисали биолошке родитеље, развијали специјализовано хранитељство, укључивали децу у школе и дневне боравке итд.

Локални донатори као приватне и друштвене фирме покушавају да својим хуманитарним радом, волонтеризмом и донацијама помогну функционисање деце и особа са сметњама у развоју које наша организација заступа. Неретко се дешава да слуцајним контактирањем додјемо до неке фирме, а да заједничка потреба да помажемо онима којима је наша помоћ неопходна наш однос претвори у пријатељство, које већ годинама траје.

Организације у иностранству (Чешка, Шведска, Аустрија, Италија, Бугарска, Енглеска, Немачка итд.) покушавају да програмекоји су у њиховој земљи показали добре резултате у раду са особама са сметњама у развоју инплементирају код нас. Пренос знања је окренут и од нас према њима јер је организован рад са децом и особама са сметњама у развоју у нашој земљи зачет још шездесетих година прошлог века, тако да је наше и практично и теоријско знање велико. Партнерство је неопходно и важно и њима и нама.

 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs