Да дан није смор, култура је мој избор

Током октобра месеца, са нашим другарима, који су сада већ једна права уиграна и весела екипа, облиазили смо позоришне представе и биоскопске пројекције, али и праве музичке спектакле. Нашу пажњу овог пута привукла је предствава Еко бајка у извођењу Театра 78, а на којој је присуствовало 16 наших другара и три волонтера. Уживајући у представи научили смо како заљубљивање може да нас мотивише да променимо своје навике и сачувамо природу, правилно одржавамо хигијену и лепо се понашамо.
Наша следећа дестинација била је манифестација Радост Европе, јер праве радости без нас и не би било. Током манифестације уживали смо у покретима, сликама, песмама, звуковима али и обичајима који су нам донели наши другари из земаља широм Европе. Манифестацију Радост Европе посетило је 19 деце са 2 волонтера.
Наше ухо током октобра месеца обогатили смо и музичким спектаклом најпознатије етно музичке трупе Терма из Русије. У пуној дворани Сава Центра били смо у прилици да чујемо бајке удаљених земаља али и неке од нама страних инструмената попу балалајке која је привукла највише пажње наших другара. На концерту саства Терма присуствовало је 17 деце и 4 волонтера.
У дворани Дома синдиката одржан је Киц фест у оквиру ког је наших 19 другара и 4 волонтера уживало у екранизованој авантури Каспера и Еме. Истоимени филм за децу својим пустоловинама одвео нас је у далеку Африку где смо се упознали са шареноликим светом животиња али и другим културама које живе у тим пределима.

Доказ да имам дара јер се нешто лепо ствара

И октобар месец је био резервисан за наше креативне радионице и стваралаштво. Уз причу о пријатељству и његовом значају за сваку особу правили смо чашице за оловке у облику чича глише не би ли је поклонили нашим најбољим другарима. На радионици је присутвовало 16 деце и 2 волонтера. Међутим, како право пријатељство прати лепо дружење на следећој радионици правили смо рам за слике за наше најдраже успомене. Уз помоћ маште, мало папира и маказа рамови за наше успомене били су готови, а 16 наших другара и 2 волонтера употпунило је своје домове новим украсом и старим успоменама.
Собзиром на то да је октобар месец месец промена, са наших 9 другара и 2 волонтера пратили смо промене које нам он доноси осликавајући дрво у разним бојама сходно годишњем добу,  те су златне нити јесени поново обојиле наше просторије. Пошто је лето за нама и наши омиљени сладоледи више нису актуелни, време је било и да научимо да направимо неки нови слаткиш. Уз присуство 20 другара и 5 волонтера правили смо наше омиљене колаче, преливене чоколадом и украшене шлагом. Кулинарство је обрадоволо и све породице наших дурага јер су их они убрзо изненадили својм новим рецептом који смо заједно осмислили не би ли засладили ове јесење дане и наравно обрадвали своје најближе.

Нисам смотан, нисам спор, спорт је мој избор

С обзиром на то да је пред нама зима и период слава, а самим тим нам долази повећање наших стомачића, током октобра месеца доста смо вежбали и шетали како не би изгубили кондицију коју смо стекли током лета.
Да се радујемо вежбама и фудбалу говори и чињеница да је на скуповима у балону током октобра било од  17 до 19 наших другара као и 3 до 4 волонтера. Но, поред рекреације у балону Златна лопта, наши другари јако воле и куглање у куглани Жабац. Чак тридесеторо наших другара са 5 волонтера  уживало је у обарању чуњева и јачало своје мишиће. Рекреативна шетња Ботаничком баштом омогућила нам је да наших 24 другара и 5 волонтера види неке нове и ретке врсте биљака али и освежи своје залихе ваздуха свежим који смо дупоко удисали током шетње баштом.  На излету Београд из доба витезова рекреативно едукативног карактера присутвовало је 23 наших другари и 3 волонтера, где смо уз шетњу обишли разне култуно исторјиске знаменитости тог доба.

Златне нити наше јесени

У протеклом месецу на укупно 6 радионица, учествовало је 33 другара са 14 васпитача. На њима смо учили да правимо честитке, маске и хватаче снова за другаре, маме, тате и оне које волимо. Приликом стварања честитки разговарали смо о љубави и о њеној вредности за све нас, док смо цртањем, бојењем и сецкањем маски са ликовима различитих животиња причали о њиховим особинама, поредили их са нашим и учили се значају једних и других. Такође, кроз игру истраживача сакупили смо лишће, цвеће, гранчице, правили пано од тог материјала и на крају схватили да све полако мења боју, да нам је сваког дана све хладније, што значи да долази јесен. Септембар смо завршили жељама за лепе снове и потрудили се да све страшне и ружне отерамо, тако што смо креирали хватаче снова, које ћемо ставити изнад кревета, да нас штите и чувају.

У здарвом телу здрав дух

Балон Златна лопта је као наша добра традиција и током септембра месеца два пута окупио 30 наших драгара, који су са 6 васпитача покренули своје тело и такмичарски дух, уз добро познате вежбе, игре и фудбал.

Септембар кроз музику и филм

Драги наши другари,
Током септембра месеца уживали смо на концерту, у плесном такмичењу, као и у филмској чаролији. Концерт Кикија Лесандрића и Пилота, који је организовала општина Палилула, посетило је 15 наших другара и 5 васпитача који су певали и играли уз хитове поменутог бенда.
 У Белекспо центру, је 11 другара са 3 васпитача, присуствовало светском такмичењу у плесу. Уживали смо у спретној и величанственој игри, прелепим хаљинама и звуцима самбе, румбе и другим ритмовима уз које су играли светски познати плесачи.  
Кроз магични свет малог, али храброг Томе Палчића, научили смо како не треба одустајати од својих циљева без обзира на препреке са којима се сусрећемо. Ову анимирану авантуру, у Дому синдиката, помно је пратило 10 другара са 3 васпитача.
С обзиром на то да  је још један занимљив и узбудљив месец за нама, са нестрпљењем очекујемо да вас известимо о догађајима који нас очекују и који ће нам улепшати јесење дане.

 Could not load widget with the id 179.

Спортске активности

Драги наши другари,
решили смо да искористимо сунчане дане и останемо у форми користећи понуду Аде Циганлије која је идеална за спортска, летња окупљања.  У трочасовном дружењу 16 особа са сметњама у менталном развоју и 4 васпитача прошетало је Холмеровом стазом, посетило већину паркића, развијало свој такмичарски дух кроз пар игрица лоптом и на крају заслужено одморило на слободним пањићима уз сладолед.
Следећи пут на Ади смо се возили возићем, те је тако је шест васпитача са двадесет и једном особом са сметњама у менталном развоју мало прошетало, а онда искористило прилику да за време получасовне вожње око језера, осим уживања у погледу, размени утиске и искуства са летовања, дружи се, смеје.
Како би смо одржали кондицију и развијали спортски дух увели смо редовну спортску активност која ће се одржавати једном недељно у балону Златна лопта. Тренинг почињемо трчањем,  следи корективна гимнастика, а онда оно што наши другари највише воле и чему се радују јесте подела у тимове и фудбал.

Саме Спортске активности имају за циљ развијање такмичарског духа код учесника, вежбање спортског односа према другим такмичарима, учење правила различитих спортских игара. На овим активностима, учесници, кроз игру из себе празне сувишну енергију, ослобађају се стреса, правилно расту и развијају.

Kреативно лето

Циљ радионице је да се особама са сметњама у менталном развоју, кроз искуство, које стичу игром, комуникацијом, разговором, покретом, плесом, оснажимо самопоуздање, а тиме и осећај властите вредности. Желимо и да научимо одређена правила и стекнемо добре навике: да не причамо сви у глас, већ дигнемо руку ако имамо нешто да поделимо са другима; да не устјемо са места без дозволе; да гасимо мобилне телефоне пре било које активности; да сав материјал који смо користили на радионици вратимо на своје место, да лепо увучемо столицу пре одласка...
                     
Летње месеце обележиле су музичке и креативне радионице. На 6 музичких радионица, 40 наших другара, је уз 28 васпитача, имало прилику да покаже своје певачко умеће, научи нове кореографије уз добро познате мелодије песмица, на којима смо и ми одрастали, али и да свира „бубњеве“, види, упозна и чује који све инструменти постоје, како се користе.

На 2 креативне радионице, 14 наших другара је имало прилику да научи да је процес стварања нечега занимљивији и битнији од самог исхода. Уз 6 васпитача, уживали су у наношењу боје четкицама и рукама, на стакло. Стакла смо спојили у свећњаке и поклонли  људима који су нам до сада били партнери и подржавали наше активности.

Лето у Београду

КУЛТУРНЕ АКТИВНОСТИ:    

Одласком на културне догађаје, наши другари се опуштају, друже са својим вршњацима у неформалном окружењу, у исто време када је на тим догађајима и редовна популација. Циљ одласка јесте да се заједно учимо основим правилима понашања када посећујемо неке од установа културе. Тако нпр  заједно учимо да се у биоскопу, позоришту не устаје, не прича, не једе, да уз песму, игру и шалу на концертима  ширимо позитивну енергију, али и да у музеју не сме ништа да се дира рукама, да се лагано шета, слуша кустос, не прича у глас.

Опширније...

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs