Добродошао комшија

Поштовани,

Након годину дана напорног рада, едукација, сензибилисања локалних заједница, поносни смо што можемо да вас обавестимо да смо дошли и до нашег крајњег циља и да су сада наше/ваше општине богатије за још једног старог али ипак новог члана.

Као што већ сви добро знамо, пројекат је подразумевао деинституционализацију особа са интелектуални и/или менталним инвалидитетом смештених у 9 институција за трајни смештају широм Србије, односно њихов повратак у локалну заједницу где су рођени. Тако су се наши суграђани након дугог низа година боравка у институцији коначно поново нашли на територији својих домова у породичноликом окружењу и топлини хранитељског дома. Свакако, томе је претходила пажљиво планирана једногодишња припрема која је подразумевала активно дружење и сарадњу како са запосленима у институцијама, тако и са хранитељима, стручњацима Центара за социјални рад, али и стручњацима „Дечјег срца“. Резиденцијалне институције Тешица, Кулина, Сремичица, Пчелица, Велики Поповац, Књажевац, Геронтолошки центар Јеленацсада су пример добре праксе реализације и припреме корисника за деинституционализацију и њиховом повратаку матичним општинама, у овом случају општини Алексинац, са чије су територије некадашњи корисници услуга ових домова.

Међутим, измештање корисника из институције јесте само почетни корак и искакање из досадашњих чврсто утврђених оквира који подразумева још више труда и рада заснованог на темељима целе локалне заједнице, међусобном прихватању и толеранцији. Отварање нових социјалних услуга и активно укључивање особа са инвалидитетом у заједницу без предасуда, као равноправних и активних чланова који доприносе њеном развоју, друже се и воле следећи је крупан корак којим заједно, раме уз раме, морамо да корачамо рушећи при том све постојеће баријер. Сензибилизација друштва у целини и место у њему за све наше (не)различитости је следећи задатак и крупан циљ свих нас.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs