Мапирање потреба 90 породица које имају члана породице особу са интелектуалним или менталним инвалидитетом

Мапирање потреба 90 породица које имају члана породице особу са интелектуалним или менталним инвалидитетом

У оквиру реализације пројекта „Наш град је наш дом“ мапиране су потребе 90 породица са подручја општине Алексинац које имају члана породице одраслу особу са интелектуалним или менталним тешкоћама са циљем уочавања реалних потреба ових особа и пружања помоћи и подршке њиховим породицама.


Сам процес мапирања омогућио је активно учешће особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом и њихових породица у избору саме услуге, као и доприношењу и успостављања истих. Учешћем корисника и њихових породица створио се индивидуални доживљај снаге за покретање промена  и контролисање квалитета властитог живота и повећао осећање одоворности. Информисање саме јавности представљало је један од онсовних предуслова мапирања чији циљ никако није само обавештење. Укључивањем шире заједнице у проблеме особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом спречава се дискриминација, институционализација, унапређује квалитет живота, побољшава социјална интеграција и даје могућност за остваривање права које им припадају.
Такође, извршено је и мапирање ресурса локалне заједнице што је пружило помоћ у прецизнијем одређењу карактеристика окружења пружајући слику шта све постоји у заједници као ресурс. Мапирање ресурса омогућило је да се открију и искористе потенцијали који постоје у заједници, људи и њихово знање, вештине и време, други сектори, природно окружење.
Имајући у виду циљ да се на идентификоване потребе особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом одговори успостављањем нових услова у заједници, овај динамичан и интерактиван проце је то омогућио.  Добијени су кнкретни подаци од самих особа са инвалидитетом и њихових породица чиме је обезбеђена активна партиципација корисника услуга. На основу добијених резултала усмераваће се покретање нових услуга у заједници, пре свега помоћ у кући и заштићеног становања.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs