Mапирањe потреба 87 корисника са интелектуалним и менталним потешкоћама смештених у 9 резиденцијалних институција

У периоду новембар-децембар 2014. године, а у оквиру прокејта „Наш град је наш дом“ извршено је мапирање 87 корисника у установама социјалне заштите од стране Центра за социјални рад општине Алексинац. Мапиране су потребе, потенцијали и функционалност особа са интелектуалним и менталним потешкоћама смештених у 9 резиденијалних институција, у Тутину, Крагујевцу, Великом Поповцу, Сремчици, Извору-Параћин, Трбуњу-Блаце, Књажевцу, Кулини и Тешици. Збрињавање смештајем у установама широм Србије била је неминовност одређеног тренутка, услед непостојања услуга у заједници и потребне подршке, које би да су постојале, некима од њих омогућиле останак.


Саму процену су радили едуковани стручњаци, запослени у институцијама, док су три експерта пратила рад стручњака због значаја који процена има за кориснике на пољу доношења одлуке о могућностима за излазак из институције и проналажења квалитетнијих, садржајнијих и хуманијих услова за живот.
Процена корисника мапирањем је директно повезана са доношењем одлука за структуисање постојећих и успостављањем нових услуга у локалној заједници, потребних за кориснике, особе са сметњама у интелектуалном и менталном функционисању.
Такође, изабрано је 30 особа за одлазак на 7-дневни камп „Школа животних вештина“. Кроз процес осамостаљивања, пролазак кроз практичну обуку у оквиру школе „Животних вештина“, планира се да 15 особа са менталним и интелектуалним инвалидитетом достигне такав степен функционалности да могу да напусте институцију као рестриктивно окружење и буду збринути хранитељством кao прелазним обликом подршке до коначног осамостаљивања.
Важно је нагласити да  је током мапирања успостављена добра сарадња експерата из Центра за социјални рад општине Алексинац и Дечјег срца са особљем у институцијама.
Овим ће бити реализован циљ да 15 особа са менталним и интелектуалним потешкоћама напусти резиденцијалне установе и буде збринуто у мање рестриктивним условима.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs