Радионица „Наш град сигуран дом“

Радионица „Наш град сигуран дом“

У оквиру пројекта „Наш град је наш дом“, у складу са планираним активностима, 11. децембрара 2014. године одржана је радиница „Наш град сигуран дом“. Поменута радионица је одржана у служби Саобраћајне полиције. Учесници су били саобраћајни полицијаци, као и особе са тежим и тешким сметњама у интелектуалном функционисању и са менталним тешкоћама, њих 15, узраста од 18 до 21 године старости.


Радионица је организована као заједничка активност запослених и особа које су дошле у посету, на специфичан начин, као активност на терену, у граду, где саобраћајни полицајци и обављају своје послове. Након међусобног упознавања у просторијама које саобраћајна полиција користи за свој рад, при чему је дошло до изражаја обострано интересовање, један од полицајаца је посетиоцима објаснио које послове обавља саобраћајна полиција и од каквог је то значаја за грађане и за њих лично. Посетиоцима је објашњена специфичност униформе сабраћајних полицајаца, ознаке које имају и разлике у односу на друге полицајце. Упознати су са опремом коју користе у раду. Имали су прилику да виде возила која се користе у раду, укључена су ротациона светла и објашњено зашта се користе. Након тога саобраћајни полицајци и њихови посетиоци су пошли у шетњу градом, приликом које су се подсетили како се треба кретати улицом, како ради семафор и који значај има у саобраћају, како се правилно прелази улица. Кроз активности како се треба понашати у саобраћају у циљу сопствене безбедности и безбедности других, радионица је реализована у непосредној комуникацији и са интересовањем од стране особа са тешкоћама.
Н.А. (15): „Одувек сам маштао да будем полицајац и укључим ротациона светла и данас сам то и био! Али, научио сам и шта полицајцима значе зелени прслуци!“
Б.М. (39): „Драго ми је да сам баш ја био у прилици да са особама са сметњама у развоју прошетам градом и укажем им на неке најважније ствари које се тичу кретања и понашања у саобраћају. Мислим и да је њима било занимљиво, посебно зато јер су могли да користе неке од наших обавезних реквизита.“
Постављени циљ радионице, једне од седам у оквиру пројектних активности, да се свакој особи, у складу са њеним индивидуалним потребама, пружи одговарајућа подршка у свим аспектима живота у заједници, тиме и као учесницима у саобраћају, у потпуности је остварен. Може се рећи да је реализацијом радионице, кроз непосредну интеракцију запослених у служби саобраћајне полиције и особа са интелектуалним и менталним тешкоћама дошло до повећане сензибилисаности за проблеме са којима се сусрећу ове особе услед тешкоћа које имају, али и са могућностима за пружање потребне помоћи и подршке.

 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs