Радионица „Наш град миран дом“

Радионица „Наш град миран дом“

Радионица „Наш град миран дом“, као планирана активност у оквиру реализације пројекта „Наш град је наш дом“ одржана је 25. новембра 2014. године. Ова радионица је одржана у просторијама Полицијске станице у Алексинцу. У радионици је учествовало 15 особа са тешким и тежим интелектуалним и менталним тешкоћама и 15 запослених у Полицијској станици: полицајаца, инспектора криминалистичке полиције, запослених у службама издавања личних докумената. Радионицу су водили полицајци који су едуковани у оквиру претходно одржане едукативне радионице „Отворени за наше суграђане“ за представнике јавних служби на подручју општине Алексинац.


Од уласка у Полицијску станицу особе са тешкоћама су наишле на топао и прихватајући однос запослених. Реализација радионице је започела на пријавници где су се особе са интелектуалним и менталним инвалидитетом упознале са начином позивања полиције телефоном, у случају потребе, или пријаве личним доласком. Радионица је даље реализована проласком кроз службе које раде у оквиру полиције: пре свега службе за издавања личних документа и исправа, а потом су упознати и са радом одељења криминалистике.
З.Р. (34): „Мишљења сам да ће овај сусрет изазвати позитивне помаке како код нас запослених тако и код особа са интелектуалним и менталним сметњама. Ми немамо довољно информација, знања о начину комуникације са особама са тешкоћама, њиховом функционисању, ни ти како да се понашамо у одређеним ситуацијама. Заправо мислио сам да је то много теже и захтевније него што заиста јесте, у шта ме је данашњи сусрет и уверио.„
А. М. (14): „Било је врло забавно! Није ми више страшна помисао на полицијске раднике, и они су врло забавни и насмејани. Током посете смо чак и ми узимали њихове капе, комуницирали преко моторла!“
Општи утисак о реализацији једнодневне интерактивне радионице у полицији као једној од јавних служби, је да је повећан њихов сензибилитет за проблеме и потребе особа са тешкоћама, да долази до увида значаја процеса припреме локалне заједнице за повратак особа са тешкоћама из институција, чиме се се повећава спремност да активно учествују и дају свој допринос стварању заједнице спремне да пружи помоћ и подршку свим грађанима.
аспектима живота у заједници, самим тим и код задовољавања потреба за здравственом заштитом, је у потпуности остварен и представља пут до боље социјалне приступачности за све грађане.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs